Vlaisavljević: Tri entiteta su realnost, još ih samo treba legalizirati

Zahtjevi za hrvatskom federalnom jedinicom ne slabe već jačaju BiH, smatra profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević.

Vlaisavljević je u intervjuu za bh. izdanje “Večernjeg lista” ocijenio da je za rješavanje nacionalnog pitanja u BiH potrebno prvo riješiti hrvatsko nacionalno pitanje te da je borba za hrvatske nacionalne interese, koja je postavljena kao zahtjev za trećim entitetom – hrvatskom federalnom jedinicom, sada najrealniji put.

Prema njegovom mišljenju, taj put može uvjetovati promjenu ustavnog uređenja, koje će izaći više u susret ravnopravnosti, te dovesti do federalizacije, što će poboljšati stanje u BiH.

Po njegovom mišljenju, “vrlo je važno vidjeti nešto što nitko neće da vidi u javnom mnijenju BiH, a to je da zapravo postoje tri teritorijalne jedinice”. “Imamo tri entiteta i kada bi sada uveli britansku parlamentarnu demokraciju koja je potpuno slijepa za nacionalne podjele, opet bismo faktički na terenu imali tri entiteta. Ono što se događa u administrativnom pogledu je da se jednostavno pokušava na srednjoj razini vlasti legitimirati ono što je faktička stvarnost”, rekao je Vlaisavljević.

“Veo koji je položen na BiH treba biti skinut. Jedan od važnih koraka koji treba učiniti je popis stanovništva”, izjavio je Vlaisavljević. Uspoređujući politiku hrvatske i bošnjačke političke elite u BiH, Vlaisavljević je, naglasivši da nacionalni interesi upravljaju politikom, rekao da “treba razlikovati tzv. hladni i vrući nacionalizam”.

“Hladni nacionalizam je onaj koji svoje nacionalne interese može povezati s državnim aparatom. Kada država djeluje u nacionalnom interesu, onda nema mjesta za velike izjave, za prijetnje, emocije u politici. Ali kada ne možete svoje nacionalne interese povezati s državnim aparatom, u ovom slučaju je to očigledno stvar s hrvatskom političkom scenom u BiH, onda dobivate izjave tzv. vrućeg nacionalizma”, rekao je te dodao da “priča o građanstvu u Sarajevu nije ništa drugo nego priča koja povezuje državni aparat s nacionalnim interesom Bošnjaka”.

“Isto tako, vrući nacionalizam koji čujemo iz Mostara nije ništa drugo nego pokušaj da se državni aparat prilagodi nacionalnim interesima Hrvata. I jedno i drugo mi se čini sasvim razumljivim”, zaključio je Vlaisavljević.

Komentirajući nedavnu izjavu dr. Mirjana Kasapović da je ponašanje Zlatka Lagumdžije i bošnjačke političke elite jednako prijeratnom ponašanju Slobodana Miloševića, Vlaisavljević je podsjetio kako je “bio postavljen na stup srama zbog tvrdnje da su tzv. antinacionalisti gori od nacionalista”.

“Pri tome sam upravo imao Miloševićevu politiku u vidu. Upravo je on napravio zločine pod zastavom antinacionalizma. Svi su za njega bili nacionalisti i on je legitimirao svoj osvajački pohod upravo tim antinacionalizmom. Odavno se nitko u ovom dijelu svijeta ne izjašnjava kao deklarirani nacionalist nego se upravo svi izjašnjavaju kao antinacionalisti”, rekao je Vlaisavljević, ističući da je antinacionalizam “vid perfidnog nacionalizma koji ovdje vlada”.

Rekao je također da ga je stid što živi u Sarajevu nakon pokušaja deložacije kardinala Vinka Puljića.