Odgovor Izetbegoviću: Progon 14.000 Hrvata iz Bugojna nije incident nego etničko čišćenje

“Za razliku od ostala dva naroda, bošnjački zločini koji su počinjeni pod slavnom zastavom ABiH, ponavljam slavnom, bili su sporadični incidenti”, sažetak je izjave koju je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, izrekao u inauguracijskom intervjuu u političkom magazinu FTV-a “60 minuta”, podsjeća u svom reagiranju Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Bugojno.

Koordinacija istoiče da “ovakva isprika s uvredom jasno oslikava stav bošnjačke politike koja uz pomoć bošnjačkih medija i dalje obmanjuje javnost”.

Navode se i rezultatu “incidenta” Armije BiH koji se u lipnju dogodio u Bugojnu: 200 poginulih Hrvata Bugojna, među kojima i 69 civila , a još 16 poginulih poslije povlačenja. Kroz bugojanske logore je prošlo preko 2000 Hrvata, njih 550 je prošlo kroz zloglasni logor “Stadion”, a 294 logoraša proveli su punih osam mjeseci zlostavljani i psihički i fizički ( tučeni, mučeni glađu i žeđu, prisilnim radom na prvoj crti bojišnice služili su kao živi štit).

“U tom Vašem ‘incidentu’ prognano je 14.000 Hrvata. Za tijelima 36 bugojanskih Hrvata i danas tragamo. 16 njih su nestali civili, a 20 uglednih bugojanskih Hrvata odvedeno je iz bugojanskih logora i te Vaše ‘incidentne’ osobe ni danas ne žele reći gdje su tijela naših najmilijih”, stoji u reagiranju Koordinacije na Izetbegovićev istup.

“‘Incidente’ u Bugojnu koje počini Armija BiH gospodine Izetbegoviću, najbolje ćemo Vam dočarati sljedećom ilustracijom: Naš pokojni župnik Stjepan Đalto nakon nekoliko mjeseci okupacije Bugojna preko ‘Glasa koncila’ u Svijet je poslao sljedeću rečenicu: ‘Ako sotona želi biti gori od čovjeka, neka dođe u Bugojno da nauči od čovjeka!’ Pakao, agresija, etničko čišćenje. Eto to je radila Vaša ‘slavna’ Armija BiH u Bugojnu! No, za Vas je sve to tek ‘incident’.”

“Ovakvom izjavom hrvatskom narodu šaljete jasnu poruku koliko mogu biti jednakopravni u ovakvoj državi”, stoji u reagiranje je to Kordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna.