Vlajki: Došlo je vrijeme za referendum o trećem entitetu

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki tvrdi da je “došlo vrijeme da se razmisli o raspisivanju referenduma na razini Bosne i Hercegovine da bi se građani ove zemlje načelno izjasnili o uspostavi trećeg entiteta ili federalne jedinice hrvatskog naroda”.

U pisanoj izjavi poslanoj iz Vlajkijeva ureda kritizira se SDP BiH, stavovi utvrđeni na posljednjem sastanku Predsjedništva te stranke i platforma ponuđena vodstvima SDA, HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak. On tvrdi kako ovaj potez SDP-a predstavlja ujedno i rušenje temelja BiH kao državne zajednice sastavljene od tri konstitutivna, ravnopravna naroda.

U izjavi Vlajki naglašava SDP BiH namjerava s nekim neprikriveno bošnjačkim strankama i minornim hrvatskim strankama stvoriti koaliciju na nivou FBiH, odnono da “bošnjačke stranke nastavljaju Hrvate na ovim područjima tretirati kao ‘muslimansko cvijeće’, kao ikebane koje nemaju nikakve samosvojnosti ni perspektive”.

“Pošto se od ove ‘igre bez granica’, ne misli odustati, došlo je vrijeme da se razmisli o raspisivanju referenduma na nivou BiH, gdje će se građani ove zemlje načelno izjasniti o uspostavljanju trećeg entiteta ili federalne jedinice hrvatskog naroda”, satoji u pisanoj izjavi poslanoj iz Vlajkijevog kabineta.