Čović i Ljubić: Blokadom spriječiti SDP-ov pokušaj formiranja vlasti

covic-ljubic-2010bNa jučerašnjoj sjednica Predsjedništvo SDP-a BiH usvojilo je nacrt programske platforme koja nosi naziv “Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010.-2014.”, koja je potom upućena na adrese SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a BiH, tj., kako je priopćeno iz centrale SDP-a, “političkim strankama s kojima je do sada postignut najveći stupanj saglasnosti oko ključnih političkih i ekonomskih pitanja”.

U priopćenju SDP-ova Centra za informiranje stoji da je SDP “spreman za formiranje novih proeuropskih vlada na svim razinama, s namjerom da se značajno ubrza bosanskohercegovački put u EU i NATO”, da “SDP neće dozvoliti da se protekle četiri godine ponove” te da očekuje kako će se “na ovim principima moći okupiti širi front usmjeren ka reformama i ubrzanju europskih integracija”.

Ističe se također da “SDP nije zainteresiran za podjelu funkcija sa partnerima u vlasti, nego isključivo za podjelu odgovornosti za budućnost Bosne i Hercegovine koja vrlo brzo može krenuti naprijed ako se postigne suglasnost oko implementacije ključnih politika”.

Na kraju priopćenja ističe se kako SDP BiH očekuje da se “ubrza proces izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH što je preduvjet za konstituiranje vlasti u Federaciji BiH, ali i na ostalim razinama”.

Iz stranaka s kojima SDP nije postigao tako visok “stupanj saglasnosti oko ključnih političkih i ekonomskih pitanja” stigle su oštre reakcije na očitu nakanu SDP-a da vlast konstituira bez stranaka koje su osvojile većinu glasova hrvatskih glasača te da izigra načelo rotacije po kejem bi u narednom mandatu na čelu Vijeća ministara trebao biti Hrvat, a na koje je ovih dana upozorio u visoki predstavnik Valentin Inzko.

Već nakon jučerašnje neslužbene informacije da će SDP izaći s takvom ponudom predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upozorio je da bi istiskivanje HDZ-a iz vlasti vodilo blokadi države, a danas je slične stavove ponovio i glasnogovornik te stranke Mišo Relota.

“Koristit ćemo sve institucionalne mogućnosti da to spriječimo, a to je blokada vlasti”, izjavio je Relota.

“To je eksperiment koji je odmah osuđen na propast. Ključ je u tome da Zlatko Lagumdžija i dalje želi biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Mi i dalje mislimo da nema nikakve osnove za takav izlet, koji će značiti da i dalje nema vlasti. Baš kao i pokušaj da se iz vlasti isključe dva HDZ-a”, objasnio je Relota.

Oglasili su se i predstavnici HDZ-a 1990. “Ovaj potez SDP-a nije politički mudar, ali odgovornost je na toj stranci za sve ono što će takvi potezi prouzročiti”, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

“U ime 90 posto izbornog hrvatskog legitimiteta i u ime najmanje 95 posto hrvatskih građana u BiH, mogu reći da vlast u BiH neće biti formirana bez većinskog hrvatskog izbornog legitimiteta”, istaknuo je Ljubić u Sarajevu nakon sastanka s Fahrudinom Radončićem, predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Radončić je, na zamolbu novinara da prokomentira SDP-ovu platformu izjavio da “izbornom pobjedniku nije lako, pogotovo ako ne bude do kraja poštovao izbornu volju hrvatskog naroda”, ističući da u spomenutoj platformi “hrvatski korpus nije adekvatno zastupljen”.