Vodstvo Skupštine RS bez Bošnjaka (i s Dodikovim Hrvatom)

Prvi put od usvajanja ustavnih promjena o konstitutivnosti svih naroda na čitavom teritoriju BiH u vodstvu Narodne skupštine Republike Srpske neće biti predstavnika bošnjačkog naroda.

Igor Radojičić, visoki dužnosnik SNSD-a, potvrdio je sinoć za banjalučku Alternativnu televiziju da zbog dogovora njegove stranke i Srpske demokratske stranke u skupštinskom vodstvu, bar na početku mandata novog saziva parlamenta RS-a, neće biti Bošnjaka.

Bošnjački predstavnik mogao bi u vodstvo Skupštine nakon promjena Ustava RS i poslovnika o radu Narodne skupštine, o čemu je se, prema Radojičićevim riječima, razgovarati u nedjelju i u ponedjeljak. Promjene, kojima bi se u entitetsku skupštinu uvela tri potpredsjednika, bi trebale biti provedene do kraja godine.

To što je SNSD s oporbom napravio dogovor i nekorektno se ponaša prema nama izazvat će adekvatan odgovor, izjavio je dužnosnik SDA Ramiz Salkić.

To, rekao je Salkić, “nije korektno spram jednog čitavog naroda” i suprotno je “poruci koja bi trebalo stizati iz Narodne skupštine – da su svi narodi jednakopravni i da imaju pravo na pozicije koje im pripadaju po Ustavu”.

Salkić je još kazao da se radi “o perfidnoj igri, kako bi se Bošnjaci spriječili da u Vijeću naroda RS blokiraju promjenu Ustava o uvođenju trećeg potpredsjednika parlamenta”.

U vodstvu parlamenta RS će, do promjene entitetskog Ustava, koja predviđa uvođenje trećeg potpredsjednika, biti Srbin, Hrvat i Crnogorac.

Predsjednik parlamenta najvjerovatnije će biti Igor Radojičić iz SNSD-a, hrvatski potpredsjednik Nada Tešanović, također iz SNSD-a, dok ime potpredsjednika iz SDS još nije poznato.

Konstitutivna sjednica, na kojoj će biti izabrano skupštinsko vodstvo, održat će se u ponedjeljak. [hr, rtvfbih]