Wall Street Journal: CIA obučava sirijske pobunjenike

sirija-pobunjenici-w-290Pripadnici američke Centralne obavještajne agencije (CIA) obučavaju pojedine sirijske pobunjeničke grupe i izravno im dostavljaju obavještajne podatke, izjavili su neimenovani dužnosnici. Američki dnevnik Wall Street Journal piše da je pomoć CIA namijenjena jačanju sekularne opozicije u borbi protiv vladinih snaga, ali i islamista.

Pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, Wall Street Journal piše da je CIA odabrala neke manje pobunjeničke jedinice iz Slobodne sirijske armije za borbenu obuku i dostavu obavještajnih podataka. Obuku provodi CIA, uz pomoć britanskih, francuskih i jordanskih obavještajnih agencija.

“Pobunjenici prolaze obuku za upotrebu raznih vrsta naoružanja, uključujući i protutenkovsko, te uče o taktici ratovanja u urbanoj sredini i protuobavještajnim djelovanjima. Bijela kuća nije željela poslati borbenu opremu sirijskim pobunjenicima, usprkos brojnim pozivima unutar SAD-a, zemalja Zaljeva te pojedinih europskih država”, ističe američki dnevnik.

Washington je zabrinut da bi oružje moglo dospjeti u ruke sve jačoj terorističkoj organizaciji Nusra front, povezanoj sa Al Qaida.

Vjeruje se da je Nusra front odgovoran za najteže bombaške napade u Siriji u proteklih nekoliko mjeseci. Posljednji sličan napad izvršen je nedaleko od džamije u Damasku u četvrtak, 21. marta, kada je ubijen utjecajni sunitski imam Muhamed Buti i još 50 osoba.