Washington ušao u izravne pregovore s talibanima

Ugledni američki časopis “The New Yorker” piše da je administracija predsjednika Obame ušla u “izravne, tajne razgovore s visokim čelnicima afganistanskih talibana”.

Novinar Steve Coll – dobitnik Pulitzerove nagrade – opisuje razgovore koji su u tijeku kao “ispitivanje situacije” koje još nije došlo do faze “mirovnih pregovora”. Coll kaže da je o razgovorima čuo od nekoliko osoba koje su o tome bile službeno izvještene.

U članku se kaže da su ti razgovori “posljednje diplomatsko postignuće” pokojnog Richarda Holbrookea, posebnog američkog izaslanika za Afganistan i Pakistan. Kako je rečeno, Holbrooke je doživio da vidi da je njegov savjet o razgovorima s talibanima bio prihvaćen.

U petak je američka državna tajnica Hillary Clinton rekla da talibani ne mogu pobijediti američku vojsku, niti mogu preživjeti čekajući da ona jednog dana ode, te da moraju prekinuti veze s al-Qaidom i pomiriti se s afganistanskom vladom. Ona je također najavila da se visoki diplomat Marc Grossman vraća iz mirovine kako bi preuzeo mjesto posebnog američkog izaslanika za Afganistan i Pakistan, naslijedivši tako preminulog Holbrookea. [Glas Amerike]