Za Prlića i ostale tužitelj traži 240 godina zatvora

Haaško tužiteljstvo zatražilo je za Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Bruno Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Čorića i Berislava Pušića, bivše dužnosnike HVO-a i Herceg Bosne ukupno 240 godina zatvora. Ovu informaciju koja je procurila iz Haaga, a koju su objavili pojedini portali u BiH, odvjetnici nisu mogli potvrditi budući da se radi o povjerljivom dokumentu Tužiteljstva.

Haaško tužiteljstvo je, prema tim informacijama, za četvoricu Hrvata zatražilo po 45 godina zatvora, za jednog 35 i jednog 25 godina zatvora. Iako se navodi na koje se optužene odnose pojedine kazne, budući da se radi o povjerljivom dokumentu, odnosno završnom podnesku Tužiteljstva, iz same se optužnice može zaključiti za koga je zatražena viša, a za koga manja kazna zatvora.

Prva četvorica u optužnici; Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milovoj Petković mogli bi biti osobe za koje se traži najviša kazna, dok se za dvojicu posljednjih optuženih; Valentina Ćorića i Berislava Pušića najvjerojatnije traži manja kazna od 35, odnosno 25 godina zatvora.

Šestoricu Hrvata Tužiteljstvo tereti po više točaka optužnice za ratne zločine – zbog protjerivanja i ubijanja muslimana u BiH tijekom hrvatsko-muslimanskog sukoba, koji je izbio 1993., te za sudjelovanje u “zajedničkom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio da se politički i vojno počine, trajno uklone i etnički očiste bosanski muslimani i drugi nehrvati iz onih dijelova BiH koji su proglašeni Herceg Bosnom, te da se ta područja pripoje ’Velikoj Hrvatskoj’”. [Dnevni list]