Josipović: Očekujem korekcije koje će osigurati ravnopravnost naroda u BiH

Bosna i Hercegovina je prijateljska država s kojom smo najviše povezani i čiju suverenost podržavamo, a Hrvatska nema nikakvih ambicija miješati se u unutarnje poslove BiH, nego je zanimaju dobra suradnja i jednakopravnost hrvatskog naroda, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, najavljujući utvrđivanje platforme na kojoj će se temeljiti buduća politika Hrvatske prema BiH.

“Vlada i ja izaći ćemo sa zajedničkom platformom politike prema BiH, kao i prema nekim drugim pitanjima, jer smo prema Ustavu sukreatori vanjske politike”, rekao je Josipović.

Ujedno je istaknuo da mu je iznimno drago što je svaki političar s kojim je razgovarao, bilo da je riječ o Bošnjacima, Srbima ili Hrvatima, prepoznao situaciju u kojoj hrvatski narod u BiH nema uvijek iste mogućnosti u postupku donošenja odluka.

“Očekujem da će se i u postupku konstituiranja vlasti i poslije, kad na red dođu reforme, napraviti određene korekcije o kojima će se sva tri naroda složiti i koji će BiH afirmirati kao zemlju nacionalne ravnopravnosti i efikasnu zemlju. A temeljna postavka hrvatske politike prema BiH je podržavanje njezina puta u EU i NATO”, zaključio je predsjednik Josipović.