Za zločin na Korićanskim stijenama četvorici 86 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine osudio je četvoricu bivših pripadnika Stanice javne sigurnosti Prijedor na ukupno 86 godina zatvora za ubojstva civila na Korićanskim stijenama, dok je Milorad Radaković oslobođen krivice.

Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić, nepravomoćno su proglašeni krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu na području općine Prijedor koji je za cilj imao progon, pljačku i ubojstva nesrpskih civila tijekom 1992.

Babića i Škrbića, nekadašnje pripadnike Interventnog voda Stanice javne sigurnosti Prijedor Babića i Škrbića za ubostva više od 150 civila muškaraca na Korićanskim stijenama 21. kolovoza 1992. osudio na po 22 godine zatvora, dok je Stojnića, pripadnika iste postrojbe, osudio na 15 godina.

Bivšeg zapovjednika SJS Prijedor Dušana Jankovića Sud je proglasio krivim za naređivanje ubostava na planini Vlašić i osudio na 27 godina zatvora.

“Sud je izvan svake razumne sumnje, ocjenom svih dokaza, zaključio da su Babić, Škrbić i Stojnić kao pripadnici Interventnog voda sudjelovali u osiguranju konvoja kojim se nesrpsko stanovništvo prisilno iseljavalo iz Prijedora, i izdvajanju te strijeljanju više od 150 civila muškaraca na planini Vlašić, dok je Dušan Janković kao najviše rangirani izdao naredbu za ubojstva, kazala je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Izricanju presude nije nazočio Dušan Janković, a njegov branitelj Ranko Dakić je kazao kako mu je javljeno da je “došlo do kvara na automobilu”.

Kreho je po izricanju presude kazala da je o Jankovićevom nepojavljivanju obaviještena policijska stanica Prijedor, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i granični prijelazi da bi se osiguralo da optuženi ne pobjegne.

Drugooptuženi Milorad Radaković oslobođen je krivice jer je, po ocjeni Suda BiH, u konvoju 21. augusta 1992. bio “sanitetski radnik” SJS Prijedor te nije sudjelovao u planiranju izdvajanja i ubistava civila.

“Veliki broj svjedoka tužilaštva i odbrane govorio je o tome da je Radaković cijelu noć proveo u pokvarenom autobusu, te samim tim nije mogao biti na mjestu izvršenja”, dodala je Kreho.

Sudsko vijeće je odredilo Jankoviću kao i Babiću, Škrbiću i Stojniću – koji su se branili sa slobode uz mjere zabrane – devetomjesečni pritvor, dok su Radakoviću ukinute mjere zabrane. Predjedavajuća Sudskog vijeća kazala je da je Sud pri odmjeravanju kazne kao olakšavajuće okolnosti cijenio “teško zdravstveno stanje” Babića, te činjenicu da je određeni broj svjedoka govorio o tome da je Škrbić “štitio jedan dio civila iz autobusa u kojem je bio pratilac”.

Suđenje za ubojstva na Korićanskim stijenama počelo je u ožujku 2009., a prvobitno su za isti zločin bili optuženi Damir Ivanković, Gordan Đurić i Ljubiša Četić koji su nakon priznanja krivnje osuđeni na 14, osam i 13 godina zatvora, saopćeno je iz Birna.