Platforme donose samo novu šminku za prevaru

Niti će Čović spasiti Hrvate, niti će zbog Jurišića zavoljeti Sarajevo. Niti će Lagumdžija postati pravedan, niti će Lijanovićevo meso postati svježe, a ni Tihić neće napraviti korak naprijed

Piše: Berislav JURIČ | Bitno.ba

Ako se u budućnosti, ako je bude u Bosni i Hercegovini, tvorci udžbenika odluče za “sistem” po kojem smo mi nekada upijali povijest i pamtili sve “presudne” događanje iz prošlosti, našoj djeci trebat će ogromne glave da upamte sve paktove, dogovore, pregovore, potpise i klanove na političkim poljanama u našoj zemlji.

U laktanju do vlasti samo se ove godine, zahvaljujući izborima, potpisalo i raskinulo toliko ugovora da bi poglavlje udžbenika, na nekih stotinjak strana, moglo nositi naslov Šaranjem i rukovanjem do fotelje I te Kidanjem ugovora i rukovanjem do fotelje II.

Samo se u Bosni i Hercegovini može dogoditi da dosadašnji ljuti neprijatelji sjednu zajedno i opletu po drugoj strani, a da se ta druga strana zbratimi sa strankama kojima je prije izbora davala nimalo lijepa imena. Igre, koje ni jedan razuman udžbenik neće moći podnijeti opet su počele, da bi stale kad se krene s ubiranjem plodova i kupljenjem zlatnih jaja izleženih u toplim foteljama.

I odjednom su svi pametni. Svatko u svakome vidi prevaranta, a narod se zasipa izjavama iz medija i tumačenjima analitičara onako kako kome paše. Hrvati su ostali bez stranaka u vlasti za koje su većinom glasovali, dosadašnji partneri prepolovili su se, jedni su prešli na jednu, drugi na drugu stranu. A u sredini stoje stolice i spremno čekaju grijače s masnim naslagama.

Dok se iz SDP-a prije izbora moglo čuti kako nema stranke da valja jer su svi izvrnuti zbog lopovluka, potpisom na platformu, onim kojim se država ošettila za milijune, nestali su epiteti lopova.

I dok se pregovara, dogovara, trguje i pljuje, do tada će svatko imalo normalan shvatiti kako se stvarnim problemom Hrvata tek razbacuju u svojim govorima i jedni i drugi i treći. Mržnje i razilaženja među strankama ustvari su samo plod pljuvačke iz gladnih političkih usta za upravljenjem nekim od bogatstava.

Dok se, po uzoru na Velikog brata, iz svakog medija čuje kako se misli na narod, naciju, vjeru, u stvari se misli na tvrtku, upravni odbor, mjesto u povjerenstvu i preslaganje novčanika da u njih može stati još nešto.

Svi se bore za nas. Svi misle da narodu bude bolje, da ne bude slučajno ispod nekog drugog naroda, a u samom početku trebalo nam je biti jasno da ćemo zauvijek ostati ispod njih.

Nikakve ušminkane platforme u kojima se obećava raj na svakom pedlju Bosne i Hercegovine i pod kojom se upire prstom u one što ruše i one što grade zemlju ne donose ništa novo. Samo novu šminku za prevaru, novi rez među ljudima i toplo mjesto za grijanje jaja i guranje plodova u debele novčanike.

Niti će Čović spasiti Hrvate, niti će zbog Jurišića zavoljeti Sarajevo. Niti će Lagumdžija postati pravedan, niti će Lijanovićevo meso postati svježe, a ni Tihić neće napraviti korak naprijed.

Svi pregovori i dogovori, sva igranja i izigravanja samo će popuniti kalendare povijesnih događaja. Ispraznit će džepove običnih ljudi i vjeru da netko zbilja misli na njih.