Zagrebu 2014. još tri fontane, ali ne i Aquapark na Bundeku

U obnovu cesta, parkirališta, mostova, parkova, ali i drugu javnu komunalnu infrastrukturu u 2014. godini iz zagrebačke gradske blagajne izdvojit će se 396 milijuna kuna. Za razliku od 2013. godine, kada je za iste namjene planirano 411 milijuna kuna, ove godine izdvajanja su manja za 20 milijuna kuna, donosi Večernji list.

fontane_bandic

Najviše novca otići će na uređenje i obnovu prometnica (286 milijuna kuna) dok će se 60,5 milijuna kuna rasporediti za nove projekte. Jedan od njih je i gradnja, odnosno završetak gradnje fontana pokraj Nacionalne knjižnice u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Da bi se projekt završio, potrebno je sagraditi još tri fontane, čime će biti završena ideja arhitektice Helene Pavel Njirić da ulaz iz Novog u stari Zagreb krasi pet fontana.

Novca pak neće biti za ostvarenje ideje aquaparka na Bundeku. Iako gradonačelnik od njegove gradnje nije odustao, u 2014. izradit će se tehnička dokumentacija, kao i za budući skate park u istočnom dijelu Bundeka.

Značajniji zahvat dočekao je i Trg kralja Tomislava. Za sedam milijuna kuna osvijetlit će se spomenik te Umjetnički paviljon na drugoj strani parka. Obnovit će se i fontana te park. Za nešto manje novca uredit će se zapadna strana Trga maršala Tita ispred Muzičke akademije, a i izgradit će se i pješački most između ‘fitness parka’ i Botaničkog vrta, iznad Miramarske.

Od ulica, završit će se radovi na potezu Bakačeva, Cesarčeva, Kurelčeva, Stara Vlaška u vrijednosti 8 milijuna kuna. Za 10 milijuna kuna obnovit će se Mesnička i Streljačka, a za 9,8 milijuna kuna izgradit će se dvije ulice na Kajzerici za potrebe škole i vrtića. Najskuplji radovi odvijat će se kod čvora Buzin blizu šoping-centra, gdje će se za novo čvorište izdvojiti 39 milijuna kuna.