Započeli 1. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

U petak su, u sklopu obilježavanja 66. obljetnice pobijenih hercegovačkih franjevaca i vjernog puka Božjeg na Širokom Brijegu, započeli 1. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca. Sv. misu zadušnicu predvodio je fra Vine Ledušić uz sumisništvo fra Dane Karačića i fra Nikole Rosančića.

Dojmljiv je bio ulazak u prepunu crkvu procesije s koncelebrantima i s 40-ak ministranata. Fra Vine je u propovijedi upravo stavio naglasak na pučkoškolce sjećajući se svoga djetinjstva koje je bilo obilježeno velom šutnje o ljudima koji su nestali tijekom Drugog svjetskog rata.

Iako su stariji morali kriti istinu o partizanskim zločinima, djeca su na svoj način pokazivala da znaju tko su ubojice njihovih nestalih tako što su iz svojih knjiga – bukvara kidali stranice sa slikom druga Tita. Pozvao je ministrante i sve mlade da budu čistih ruku i srca, jer i današnje vrijeme nosi bezbroj opasnosti. Mladi trebaju znati istinu o svjedocima vjere te su pozvani biti nositelji mira i praštanja, kao i molitelji za nevine žrtve, pa čak i za same zločince.

Poslije sv. mise, koju su svojim pjevanjem uljepšali pripadnici malog širokobriješkog zbora “Gospini slavuji”, nastavljen je program predstavljanjem glasila Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” – Stopama pobijenih.

Predstavljač je bio ugledni hrvatski književnik gosp. Krešimir Šego koji je naglasio kako urednik glasila fra Miljenko Stojić dosljedno slijedi uređivačku koncepciju kroz svih šest dosadašnjih brojeva. Glasilo nije običan list neke vicepostulature, nego svojevrsna spomen-knjiga ispunjena dokumentima, fotografijama i svjedočenjima. Ono pomaže u skidanju prašine s desetljećima čuvanih tajni i tako doprinosi slaganju mozaika događaja iz krvavih dana divljanja partizanskih zločinaca. Gosp. Šego je istaknuo i neke posebno zanimljive tekstove čiji su autori vrsni istraživači franjevačke prošlosti fra Robert Jolić, fra Ante Marić, fra Andrija Nikić i brojni drugi…

Vicepostulatura preko svog glasila potiče istraživanje masovnih grobišta slijedeći izjave svjedoka događaja, kako onih sa strane žrtvi tako i samih zločinaca kojima je proradio glas savjesti. [kta/g.k.]