Zasjedao Odbor za proglašenje blaženim Drinskih mučenica

Organizacijski odbor za proglašenje blaženim časne sestre Jule Ivanišević i susestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, poznatih pod nazivom Drinske mučenice, održao je u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu svoju konstituirajući sjednicu pod predsjedanjem kardinala Vinka Puljića.

Kardinal Puljić ukazao je na važnost što bolje priprave za čin proglašenja blaženim Drinskih mučenica koji će biti upriličen 24. rujna 2011. u okviru svečanog Euharistijskog slavlja u Olimpijskoj dvorani Zetra. Postulator Marko Tomić se ukratko osvrnuo na značenje beatifikacije pet sestara ubijenih u prosincu 1941. godine. Prihvaćen je i prigodni plakat, a dogovorene su i zadaće svakog od pododbora koji će se brinuti: za liturgiju, za hodočasnike i sigurnost, za goste, za tehniku i prostor, medijsku promidžbu kao i za medicinsku skrb onih koji će doći na čin beatifikacije.

Istaknuta je i međunarodna dimenzija ove beatifikacije jer su mučenice iz tri odnosno četiri naroda: dvije Hrvatice od kojih je jedna mađarskog podrijetla, dvije Slovenke i jedan Austrijanka. U tom duhu se, osim iz Vrhbosanske nadbiskupije i drugih biskupija, očekuje i veći broj hodočasnika iz biskupija iz kojih potječu sestre: Požeške i Bjelovarsko-križevačke biskupije te biskupije Novo Mesto u Sloveniji i Bečke nadbiskupije.

Pet sestara Kćeri Božjih ljubavi Jula Ivanišević, Berchmana Leidenix, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja iznimni su uzori vjernosti Bogu i djelotvorne ljubavi prema nevoljnicima. Požrtvovno su njegovale bolesnike, velikodušno dijelile kruh djeci državnog Dječjeg doma na Palama ne razlikujući ih po vjeri i naciji te pomagale siromahe i prosjake koji su im dolazili s Romanije.

Četnici su ih 11. prosinca 1941. nasilno odveli iz Pala u pravcu Goražda, a put po snijegu trajao je četiri dana. U večernjim satima 15. prosinca u njihovu prostoriju u vojarni u Goraždu na drugom katu provalili su pijani četnici s nečistim namjerama pa su četiri sestre iskočile kroz prozor nakon čega su ih usmrtili noževima i bacili u Drinu. S. Berchmana, koja po snijegu nije izdržala cijeli put do Goražda, ubijena najvjerojatnije 23. prosinca u Sjetlini.

Dana 4. prosinca 1999. pokrenut dijecezanski postupak za proglašenje blaženim. Nakon što je, 14. prosinca u Rimu posljednje mišljenje o svemu rekla kardinalska komisija pri Kongregaciji za kauze svetih, papa Benedikt XVI. ovlastio je 14. siječnja Kongregaciju za kauze svetaca da proglasi dekret o mučeništvu sestara Kćeri Božjih ljubavi službenica Božjih Jule Ivanišević, Berchmane Leidenix, Krizine Bojanc, Antonije Fabjan i Bernadete Banja. [kta]