Zašto su Nescafe i Coca-Cola bolji u Beču nego u Sofiji?

Premda je to relativno nepoznat fenomen u zapadnoj Europi, potrošači u središnjoj i istočnoj Europi često se žale na razlike u kvaliteti prehrambenih proizvoda koji bi trebali biti identični.

Rumunjska eurozastupnica Elena Oana Antonescu uputila je Europskoj komisiji formalno pitanje o tom dvostrukom standardu, kazavši da je članovi njezine obitelji i prijatelji mole da im donese “kvalitetnije proizvode” iz Bruxellesa.

Članovi Odbora EP-a za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane razmotrili su prošli tjedan taj problem, nakon što su upozoreni da proizvođači doista mijenjaju sastav proizvoda ovisno o “njihovu proračunu, ukusima i tradiciji” u pojedinim zemljama.

Antonescu je istaknula da su potrošači svjesni razlika u kvaliteti, upozorivši na rizik stvaranja potrošača prvog i drugog reda. “Čemu služi EU ako ne može zaštititi svoje potrošače”, često je pitanje koje u domovini čuje češki eurozastupnik Pavel Poc.

Mađarski zastupnik Janos Ader istaknuo je da neki proizvođači doista priznaju da koriste jeftinije sastojke za istočnoeuropska tržišta. “Izgledaju isto i oglašavani su kao isti, ali kvaliteta nije ista”, rekao je.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je da EU ne može nametnuti “jedan recept za sve”, ali i da bi potrošači trebali biti informirani o sastavu prehrambenih proizvoda koje kupuju. Trenutačno ne postoje propisi koji bi kažnjavali proizvođače koji koriste različite recepte za različita nacionalna tržišta.

Antonescu je ocijenila da je “diskriminatorno ponašanje” time dopušteno, pozivajući Komisiju da istraži taj problem.

Nedavni testovi koje je inicirala Slovačka udruga za zaštitu potrošača na Coca-Coli, Nescafeu, Milki i još nekoliko brendova, pokazala je da se sastojci mijenjaju od zemlje do zemlje, a jedino je Milka bila identična u svih osam zemlja gdje su tekstovi provedeni – Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.