Zatvoren SFF, Angelini Jolie uručeno Srce Sarajeva

“Volim ovu zemlju više nego što možete zamisliti, fantastična je. Volim i ljude ovdje, stekla sam divne prijatelje i sama prilika da budem u Sarajevu i BiH je za mene čast”, izjavila je večeras zvijezda večeri, jedna od najpoznatijih holivudskih glumica Angelina Jolie na svečanosti zatvaranja Sarajevo Film Festivala.

Film “Disati” austrijskog redatelja Karla Markovicsa u austrijsko-njemačkoj koprodukciji proglašen je najboljim u kategoriji igranog filma.

Za ulogu u pobjedničkom filmu “Disati”, u kojem glumi i jedna od najboljih mladih bh. glumica Luna Mijović-Zimić, najboljim glumcem proglašen je mladi Thomas Schubert a njemu je nagradu uručila upravo Jolie.

Njoj je pak ovom prigodom uručena nagrada počasno Srce Sarajeva za ukupni doprinos filmu i njen ukupni društveni angažman. “Puno vam hvala”, izgovorila je vidno uzbuđena Jolie koja je čak zasuzila na pozornici.

“Trudim se da ne zaplačem i jako sam sretna što sam u ovom nevjerojatnom gradu i ovoj lijepoj zemlji”, kazala je Jolie.

Dodala je kako nikada nije radila s tako dobrim glumcima kao u filmu “Zemlja krvi i meda” koji je režirala i koji tek treba biti predstavljen publici u Veneciji. “Vrlo sam počašćena i hvala vam”, kazala je Jolie, zahvaljujući se direktoru SFF-a Mirsadu Purivatri.

U kategoriji kratkog filma u kojemu se za nagradu natjecalo jedanaest ostvarenja najboljim je proglašen hrvatski “Mezanin” redatelja Dalibora Matanića a posebnu nagradu u ovoj kategoriji dobio je i “Dove sei, amore mio” redatelja i scenarista Veljka Popovića.

Najboljom glumicom 17. SFF-a proglašena je Ada Condescu za ulogu u rumunjskom filmu “Loverboy”, a posebna nagrada žirija pripala je bugarskom filmu “Ave” Konstantina Bojanova.

Žiri ovogodišnjeg SFF-a u kategoriji dokumentarnog filma najboljim je proglasio ostvarenje redatelja Nedžada Begovića “Mobitel”.

Na svečnom zatvaranju bio je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je kazao je kako se veseli dolasku u Sarajevo, istaknuvši važnost festivala kakav je SFF jer oni povezuju ljude i doprinose uzajamnom povjerenju.