NATO do sada izveo 17.000 raketnih napada na Libiju

Snage NATO-a od početka sukoba u Libiji izvele su ukupno 17.000 raketnih napada, a Alijansa je sve više svjesna neuspjeha svojih petomjesečnih akcija bombardiranja s ciljem svrgavanja režima Moamera Gadafija, ocijenila je danas agencija Associated Press (AP).

Među posljednjim događajima iz Libije, agencije prenose da je danas troje novinara poginulo a 15 ranjeno u napadima snaga NATO na sjedište libijske televizije u Tripoliju.

Kako ocjenjuje američka agencija, dok se bliži početak muslimanskog praznika Ramazana, sve jasnije postaje da će skupa kampanja Alijanse potrajati i tijekom jeseni, a vjerojatno i duže.

Koalicija članica NATO-a koje učestvuju u zračnoj kampanji u Libiji je istovremeno pod rastućim pritiskom javnosti u Europi zbog troškova misije, koji se procjenjuju na više od milijardu eura, i to u vrijeme mjera štednje i kresanja troškova.

SAD je prvi ograničio svoje sudjelovanje u Libiji, odlučivši da samo osigura potporu europskim saveznicima, a potom je Italija povukla svoj jedini nosač aviona i dio snaga.

Nakon toga je i Norveška najavila da do ponedjeljka povlači sve svoje zrakoplove F-16. Preostalih pet zemalja koje sudjeluju u operacijama u Libiji su Velika Britanija, Francuska, Belgija, Danska i Kanada, podsjeća AP.