Završen "Festival bunjevački pisama"

Proglašenjem najbolje pjesme, Tambura je sve što imam u interpretaciji Ante Crnkovića, sinoć je u Subotici završen “Festival bunjevački pisama”.

U natjecateljskom dijelu desetoga festivala sudjelovalo je 18 solista i skupina, koji su se nadmetali kvalitetom interpretacije novih narodnih pjesama napisanih na bunjevačkoj ikavici, dijalektu bačkih Hrvata.

Glavni organizator festivala Vojislav Temunović izjavio je da je “ovo jedan od najboljih načina da sačuvamo i obogatimo našu glazbenu i kulturnu baštinu”.

Uz najbolju pjesmu, koju je izabrao stručni žiri, proglašena je i najbolja kompozicija po izboru publike. Najviše simpatija dobio je Antun Letić Nune koji je otpjevao pjesmu Zaspala je bunjevačka vila.

Finalu Festivala bunjevački pisama prethodila je šesta smotra dječjih pjevača i zborova, na kojoj su nastupila djeca u dobi do 15 godina, članovi hrvatskih KUD-ova.

Nastao iz skromne jednodnevne manifestacije, festival je posljednjih godina – kao jedini koji ima natjecateljski karakter – postao jedna od najvažnijih glazbenih manifestacija bačkih Hrvata, na kojoj se u Dvorani sportova okupi oko 2000 gledatelja, uglavnom Hrvata iz Subotice i okolice.

Izvor: HRT