Topić: Na temelju Daytona političari u BiH ne mogu postići nikakav dogovor

Na temelju Daytona političari u Bosni i Hercegovini ne mogu postići nikakav dogovor, rekao je Franjo Topić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, u svom obraćanju na međunarodnpj konferenciji “Jugoistočna Europa pred vratima Europske unije – Izazovi za Bosnu i Hercegovinu”, koja se u organizaciji Paneuropske unije BiH održava u Međugorju.

“Nisam od onih koji prebacuju probleme na druge, ali je već pomalo zamorno da nam međunarodna zajednica ponavlja da se mi sami, odnosno političari, oni koji odlučuju, trebaju dogovoriti. To nije moguće. Nije se moguće na osnovu Daytona dogovoriti. To je ovih 15 godina i pokazalo”, rekao je Topić, istupajući kao počasni predsjednik Paneuropske unije BiH.

Istaknuo je da je dgovornost prije svega na domaćim dužnosnicima, ali, kako je kazao, također i na međunarodnoj zajednici.

“Međunarodna zajednica je bila ključni projektant ovog projekta koji se zove ‘daytonska BiH’ i zato ima svu odgovornost. Mislim da bi bilo dobro da Bosnu i Hercegovinu Europska unija ‘uzme’ ovakvu kakva jeste, jer, kako do sada stvari stoje, naši se političari naprosto neće, a najčešće ne žele dogovoriti. Volio bih da nas Europska unija ‘uzme’ 2014. godine. Kad dođemo u Europsku uniju onda ćemo se morati ponašati po pravilima EU, što je jako važno, jer po mom sudu nije moguć mir u Europi bez mirne BiH”, kazao je Topić.

On je preporučio da se na predstojećim izborima ne biraju oni koji su protiv ulaska u EU, a pogotovo oni koji su protiv ulaska u NATO.

“Apeliram da BiH što prije uđe u NATO, jer barem ćemo biti sigurni da neće biti novoga rata, a sve ostalo je onda manje važno. S ovim mislima želim uspješan rad ovoj našoj konferenciji”, poručio je Topić.