Završeno suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču

Suđenje trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, završilo je nešto prije 14 sati, a predsjedavajući sudac Alphons Orie, zaključujući sjednicu, najavio je presudu u ovom predmetu “u dogledno vrijeme”.

Treći dan završnih riječi tužitelji i obrana trojice generala potrošili su na replike u kojima su ponovno suprotstavljali interpretacije ključnih dokaza.

Branitelji trojice generala u završnim su obraćanjima pozvali sudsko vijeće da njihove branjenike oslobode svake krivnje.
Gotovinin branitelj Gregory Kehoe kazao je da je Gotovina vojnik i domoljub koji je sa svojim snagama časno i pod teškim uvjetima radio na uspostavi demokratskog poretka u svojoj zemlji.

“Kada vijeće prouči dokaze utvrdit će da je njegovo postupanje bilo časno, ispravno i pravično… i zato je prava stvar koju možete učiniti osloboditi ga krivnje i poslati ga kući – njegovoj obitelji”, kazao je Kehoe.

Branitelj generala Čermaka Steven Kay poručio je da je Čermak došao u Knin s jasnom misijom koju je pokušao obaviti bez ikakve namjere da počini neko kazneno djelo. Njegova uloga nije bila dobro definirana ali je on učinio najbolje što je mogao, rekao je Kay pozivajući vijeće da ga oslobodi krivnje.

Branitelj generala Markača Goran Mikuličić rekao je kako je Markač časna osoba koja je najbolje godine svog života provela s jednim ciljem a to je obrana domovine i njezine demokracije. “Tužiteljstvo nije izvan razumne sumnje dokazalo njegovu krivnju i zato ga treba osloboditi i vratiti u njegovo okruženje i njegovu obitelj u Zagreb”, rekao je Mikuličić.

Iako je Orie podsjetio da trojica optuženih generala imaju pravo na kraju suđenja obratiti se sudskom vijeću generali Gotovina, Čermak i Markač odabrali su to ne učiniti.

U završnim replikama na suđenju tužitelj Alan Tieger poručio je da dokazi izvedeni tijekom ovog postupka dokazuju izvan razumne sumnje da su general Gotovina, general Čermak i general Markač zakonski odgovorni za zločine nad srpskim civilima.