Žene se razvode da ne trpe zlostavljanje, a muškarci kad se zaljube u drugu

Zašto se sve više brakova raspada? “Prema mom dugogodišnjem profesionalnom iskustvu, žene se najčešće razvode jer ne žele više trpjeti određeni tretman, odnosno bilo kakav oblik zlostavljanja, a muškarci zato što su se zaljubili u drugu ženu. Naravno da situacija zna biti i obrnuta”, tvrdi Suzana Kulović, psihijatrica i bračna terapeutkinja.

Po njezinom išljenju, koje je izbijela u razgovoru za tjednik 24Express, čest uzrok razvoda je i neslaganje naravi. “Iza tog pojma kriju se zapravo iznevjerena očekivanja koja su partneri imali prilikom stupanja u brak. Dok smo zaljubljeni, skloni smo maštati o svemu i svačemu, a kad zaljubljenost prođe i ne prijeđe u dublje zajedništvo i intimnost zrelije ljubavi, naravno da su nam očekivanja iznevjerena. Čudi me da se u ime tog razloga ne razvodi i svaki drugi, a ne samo svaki peti brak”, izjavila je suzana Kulović.

Tjednik piše da je u Hrvatskoj ima sve manje sklopljenih brakova – 2010. godini vjenčala su se 21.294 para, najmanje u posljednjih 25 godina. U istoj godini razvelo se 5058 parova, što znači da razvodom završava svaki četvrti brak. Čak 40 posto nedavno rastavljenih parova u braku je bilo manje od pet godina, a postotak rastava viši je kod onih koji su u brak stupili mladi.