Hrvatski državni vrh: Ne smije se zaboraviti ni negirati zločine u Jasenovcu

Hrvatski državni vrh – predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem poručili su danas na komemoraciji u Spomen području Jasenovac, u povodu 67. obljetnicu proboja logoraša iz toga koncentracijskog logora, kako se ne smije zaboraviti ni negirati zločine u Jasenovcu te da u Hrvatskoj fašističke ideje više neće proći.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako treba prepoznati svakoga tko želi negirati zločine i tko u ime nacije želi mržnju i stradanje. Dodao je kako danas u udžbenicima nije napisana puna istina o Drugom svjetskom ratu. Izrazio je i uvjerenje da će se u Jasenovcu i kad ne bude živih zatočenika, učiti lekciju iznova.

Predsjednik Josipović je upozorio kako se iz takvih tragičnih događaja često nije naučilo ništa jer se uvijek iznova javljaju pokreti koji bi opet pogazili ljudskost, slobodu i demokraciju.

U medijima se, dodao je, često može slušati emisije kojima revizionisti mijenjaju povijest, želeći time promijeniti i našu budućnost. No, kako je naglasio, naša se budućnost neće promijeniti jer Hrvatska ima dovoljno pametnih ljudi i poštenja. U Hrvatskoj nikada više fašističke, nacističke i ustaške ideje neće proći, rekao je Josipović.

Hrvatski premijer Zoran Milanović istaknuo kako glavna zadaća ovakvih skupova nije da drži političke govore, nego da djecu u školskim udžbenicima povijesti uči što se stvarno dogodilo i da spoznaju istinu. Kada su mladi već formirane osobe nakon toga je kasno za učenje i svatko ide pod svoju zastavu, dodao je.

“Jedina zastava kod koje trebamo stati je zastava demokratske slobodne i pravedne Hrvatske, otvorenog društva, zajednica svih onih koji u njoj žele živjeti”, rekao je premijer Milanović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Šprem kazao je da danas nitko ne može negirati žrtve Jasenovca koji je bio logor smrti i da ti zločini zaslužuju svaku osudu. Ustaški pokret, kazao je, nije bio u interesu naroda ni Hrvatske, već u njihovom vlastitom interesu, a suočavanje s vlastitom prošlošću potrebno je čak ako je i neugodna.

Više od 80 tisuća ubijenih od kojih 20 tisuća djece zastrašujući su znanstveno-utemeljeni i dokumentirani podatci o ustaškom logoru Jasenovac i njih danas nitko ne može osporavati ni negirati, dodao je te podsjetio kako su žrtve najvećim dijelom bili Židovi, Srbi i Romi, ali da se ta ista, tobože prohvatska politika, nije ustručavala u logoru zatvarati i ubijati Hrvate, poput istaknutog člana Hrvatske seljačke stranke Mihovila Pavleka Miškine, zato što su se usprotivili Anti Paveliću i njegovim ustaškim sljedbenicima.

Hrvatska je iz Drugog svjetskog rata izašla na strani pobjedničke antifašističke koalicije. Antifašističke vrijednosti ugrađene su u temelje današnje neovisne i samostalne Hrvatske u izvorišnim osnovama Ustava. To su ujedno vrijednosti na kojima se izdigla Europa iz pepela i ruševina nakon Dugog svjetskog rata, a pripadnost današnje Republike Hrvatske europskim civilizacijskim vrijednostima je neupitna, zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Nakon obraćanja predstavnika hrvatskoga državnog vrha, molitve su izrekli predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj – pakrački paroh protonamjesnik Đorđe Teodorović, rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, rabin vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don, glavni imam sisački Alem ef. Crnkić i župnik Župe Jasenovac Mario Cimbal.

Izaslanstva najvišeg državnog vrha – predsjednici Hrvatskog sabora, Vlade RH i Republike Hrvatske, položila su vijenac i odala počast jasenovačkim žrtvama u podnožnju spomenika Cvijet.

Vijence su također položila i odala počast brojna izaslanstva antifašističkih udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja, kao i predstavnici Sisačko-moslavačke županije, grada Zagreba, Srpskog narodnog vijeća, romske udruge, diplomatskog zbora i mnoga druga izaslanstva.

“Svi plaćaju cijenu kada se odbija reći istina”

Istovremeno je komemoracija održana i na drugohj obali Save, u Donjoj Gradini. Minimiziranje prošlosti predstavlja veliku prijetnju budućim generacijama, upozorio je tom prilikom Malcolm Hoenlein, izvršni potpredsjednik Konferencije glavnih američkih židovskih organizacija.

“Svi plaćaju cijenu kada se odbija reći istina”, rekao je Hoenlein i naglasio kako je veoma važno za buduće generacije da znaju šta se dogodilo, kako bi se osiguralo da se to više nikada ne dogodi.