Znanstvenici na pragu otkrića cjepiva protiv HIV-a

Znanstvenici su kreirali cjepivo koje kod majmuna rezus makakija stvara zaštitu od virusa koji je najubojitiji ekvivalent ljudskog HIV-a. Naime, kako piše BBC, u novom broju časopisa Nature predstavljeno je izvješće  prema kojem cjepivo protiv virusa Simian Immunodeficiency Virus (SIV) pokazalo se djelotvorno na devet od ukupno 16 tretiranih majmuna. Sada tim američkih stručnjaka identičnom metodom pokušava razviti cjepivo protiv virusa HIV-a.

hiv-virus

O cijelom procesu očitovao se prof. Louis Picker iz Instituta za cjepiva i genske terapije u Oregon Health and Science Universityju. Picker upozorava da je teško utvrditi je li neko cjepivo uspjelo potpuno ukloniti viruse jer se oni mogu nezamijećeni zadržati u nekim stanicama. No, siguran je da to nije slučaj s testiranim majmunima te da je cjepivo iz njihovih tijela uklonilo viruse.

Tim je u svojem istraživanju analizirao virus SIVmac239 koji je čak sto puta smrtonosniji od HIV-a i koji kod majmuna nakon zaraze uzrokuje smrt u roku od dvije godine.

Cjepivo se temelji na virusu citomegalovirusu (CMV) iz porodice herpesa. On je iskorišten da bi se obrambeni sustav pokrenuo na borbu protiv molekula SIV-a. Znanstvenici su najprije cijepili majmune, a zatim ih zarazili SIV-om. Pokazao se da je obrambeni mehanizam nakon početnog širenja počeo uništavati virus, a majmuni su bili otporni na njega i do tri godine nakon cijepljenja.

Unatoč dobrim rezultatima, Picker i njegov tim još nisu uspjeli shvatiti zbog čega neki majmuni nisu reagirali na cjepivo.

„Moguće je da je SIV toliko jak patogen da je to najbolje što se može postići. U tijelu se odvija borba. U pola slučajeva cjepivo pobijedi, a u pola ne“, komentirao je i kazao da će tim sada pokušati cjepivo iskoristiti kao lijek, a ne preventivu. Naime, ubrizgat će ga već zaraženim majmunima, a ako cjepivo prođe sve provjere, uskoro bi se mogla provoditi i slična klinička testiranja na ljudima.