Izložba „Anne Frank“ od 19. rujna u Zagrebu, stiže i u druge dijelove Hrvatske

Izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“, koja kroz prikaz života židovske djevojčice ubijene u nacističkom logoru upozorava da se i danas treba nastaviti borba protiv diskriminacije i mržnje, nakon četrdestak zemalja uskoro dolazi i u Hrvatsku – od 19. rujna do 6. listopada bit će postavljena na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a potom seli u zagrebački Muzej suvremene umjetnosti gdje će trajati od 10. listopada do 30. studenog.

Anne_Frank

„Cilj izložbe je kroz poznatu, ali uvijek aktualnu priču o Anne Frank progovoriti o temama koje i danas postoje u našem društvu“, rekla je Julia Mikić, predsjednica Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), koja s Kućom Anne Frank iz Amsterdama provodi projekt „Povijest za svijest“, u sklopu kojega se izložba održava.

Hrvatski dio izložbe bavi se istim vremenskim periodom – godinama neposredno prije i tijekom Drugoga svjetskog rata – iz hrvatske perspektive, s posebnim naglaskom na djecu kao žrtve holokausta i rata, ali i ulogu pomagača. Izložba tako povlači i paralelu između dječjih žrtava holokausta (poput Anne Frank) i mladih života prekinutih ratovima u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina prošloga stoljeća.

Specifičnost izložbe je što posjetitelje – srednjoškolske grupe – kroz njen sadržaj vode učenici-vodiči (peer guides) koji su i sami srednjoškolci posebno obučeni da na pristupačan i otvoren način posjetiteljima približe teme kojima se izložba bavi. Učenici na interaktivan način saznaju o stradanjima djece tijekom povijesti, te uče kako se mogu aktivno boriti u vlastitim zajednicama protiv diskriminacije i mržnje.

U svakom od gradova u kojima izložba gostuje za vodiča se obuči desetak srednjoškolaca. Svrha tog pristupa je da se s (posebno mlađim) posjetiteljima, na njima blizak način, razgovara o pojmovima propagande i dehumanizacije koje dovode do toga da se određene društvene skupine počne smatrati manje vrijednima.

Putujuća izložba sačinjena je od oba izložbena seta – Anne Frank i hrvatskog – gostovat će u četiri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i zadržat će se otprilike šest tjedana u svakom gradu, a ulaz je basplatan.

“Ovaj interaktivan pristup izložbi i način na koji se pristupa nekim od najvažnijih lekcija holokausta već su isprobani u 40 različitih zemalja diljem svijeta, a za hrvatsku izložbu napravljeni su i posebni paneli. Hrvatski dio izložbe bavi se lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata, tako i u novijoj povijesti, te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava”, ističu organizatori. Projekt je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i ima podršku Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske. „Ovakva putujuća izložba nesumnjivo će dati veliki doprinos obrazovanju mladih generacija”, poručio je predsjednik Josipović u svojem pismu organizatorima.

„Svake godine više od milijun ljudi posjeti Kuću Anne Frank.  Kuća je mjesto prisjećanja na stravične događaje u Drugom svjetskom ratu kada je više od 140.000 nizozemskih Židova deportirano i ubijeno. Ona je i mjesto razmatranja pitanja kako je do ovih događaja uopće moglo doći. Naravno, Kuća Anne Frank je i mjesto odgovora, mjesto gdje potičemo svoje posjetitelje da poduzmu nešto kako bi spriječili da se ovako nešto ikada ponovi. Anne Frank nas nadahnjuje da promislimo o tome u kakvom svijetu živimo. Naša izložba propituje kako se možemo obraniti od ponovne pojave nacističke ideologije pod suvremenom krinkom. To je neizmjerno važno, jer su neke slike prošlosti, nažalost, aktualne i danas.Uvjeren sam da će ova izložba nadahnuti svakog posjetitelja kako bi, na svoj način, doprinio borbi protiv mržnje i diskriminacije i zalagao se za načela demokracije i zaštite ljudskih prava“, riječi su koje je u povodu predstavljanja izložbe uputio Ronald Leopold, ravnatelj Kuće Anne Frank.