100. godišnjica: Na današnji dan 1914. prva žena u Hrvatskoj položila vozački

Hrvatski autoklub obavijestio je kako se danas navršilo 100 godina otkako je prva žena u našoj zemlji položila vozački ispit.

Alma_Balley
Prva vozačica sa vozačkom dozvolom bila je Alma pl. Balley koja je vozački ispit položila na današnji dan 1914. godine.

Evo kako je o tome izvijestio Hrvatski automobilni list broj 4, iz 1914. godine:

“Redovi hrvatskih automobilista množe se iz dana u dan, a nedavno je među njih stupila i prva žena. Dne 7. travnja položila je pred zemaljskim strukovnim povjerenstvom za izpitivanje upravljača motornih vozila gdja. Alma plemenita Balley izpit u upravljanju automobila. Gdja. Alima pl. Balley, supruga je kraljevskog kotarskog inženjera g. Vladimira pl. Balleya, koji je proljetos nabavio automobil tvornice Opel, a od 8/14 HP. Za to kratko vrieme gdja. pl. Balley tako se oduševila za automobilizam da je svoje udobno mjesto suputnika zamjenila sa mjestom upravljača i ne žacajući se fizičkog napora sjela k vollantu, da sama upravlja liepim svojim autom. Gospodja je 285. upravljač izpitan po zemaljskom strukovnom povjerenstvu. Mi ju srdačno pozdravljamo želeći da se i ostale vlastnice automobila u nju ugledaju, a uvjereni smo, da ćemo kod utakmica ‘1. Hrvatskog automobilnog kluba’, kojemu je i gosp. V. pi. Balley sa suprugom članom, redovno vidjeti uz ostalu gospodu i prvu hrvatsku automobilisticu. Živila!”

Prema podacima Hrvatskog autokluba, prošle godine vozački ispit za najrasprostranjeniju, B kategoriju, položilo je ukupno 16.989 kandidatkinja i 18.762 kandidata. Podaci o polaganju vozačkog ispita za B kategoriju pokazuju kako je u Hrvatskoj razdoblju od 2000. do 2008. kontinuirano bio veći broj ženskih kandidata koji su položili vozački ispit od muških, te je u tom razdoblju ukupno bilo 52,3 posto ženskih i 47,7 posto muških kandidata.

Ujedno, ukupni broj kandidata na kraju tog razdoblja bio je rekordno visok, popevši se 2008. na 59.693. Međutim, od 2009. nadalje kontinuirano je veći broj muških kandidata za vozače koji su položili vozački ispit te je prethodni trend preokrenut jer je u razdoblju od 2009. do 2013. bilo 47,6 posto ženskih i 52,4 posto muških kandidata. Usto, u tom razdoblju, ukupni broj kandidata se smanjivao na 33.412 koliko ih je bilo 2012., dok se 2013. povećao na 35.751.

U Hrvatskom autoklubu komentiraju kako je na ove trendove, osim demografskih razloga, zasigurno utjecala i gospodarska kriza tijekom koje se broj kandidatkinja za vozače brže smanjivao od broja kandidata.