Svečano obilježena 19. obljetnice HVO-a

Središnja svečanost obilježavanja 19. obljetnice HVO-a i 6. obljetnice Prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH održana je danas u Livnu u vojarni Ante Brune Bušić.

U povodu obilježavanja 19. godišnjice od utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u petak, 8. travnja 2011. godine je u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru upriličena svečana akademija.
Akademiju je organizirala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata i HZ HB. Prije svečane akademije, uz nazočnost velikog broja bivših pripadnika HVO-a i građan, upriličeno je polaganje vijenaca ispred središnjeg križa na Trgu hrvatskih velikana.

Tim povodom dan ranije u spomen na poginule pripadnike Hrvatskog vijeća obrane položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a Svetu misu za poginule branitelje predvodio je vojni ordinarij dr. Tomo Vukšić. Na današnjoj svečanosti su nazočili brojni gosti i uzvanici, a o ulozi Hrvatskog vijeća obrane i njegovom putu govorili su brigadir Slaven Lasić, zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš.

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH uputio je povodom 19. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane iskrenu čestitku svim pripadnicima i rukovodstvima udruga proisteklih iz HVO-a.

“Obljetnice nose posebno značenje, jer nas podsjećaju na sve što je zaista bitno. Obilježavanjem obljetnice utemeljenja HVO-a ne puštamo zaboravu živote utkane u žrtvenik za slobodu hrvatskog naroda, niti doprinos svih pripadnika HVO-a u obrani hrvatskog naroda u BiH, opstojnosti BiH i obrani i oslobođenju okupiranih dijelova RH”, stoji u Budimirovoj čestitci.

Neki mediji prenijeli su informaciju da je Budimir pozvan na središnju proslavu u Livnu, čak i dao obećanje da će doći, ali se nije se pojavio.