Istraživanje: 60 posto građana Hrvatske ne vidi budućnost za sebe i svoje bližnje

Razina povjerenja građana Republike Hrvatske u državu i Vladu značajno se smanjila u odnosu na prošlu godinu, a građani su sve nezadovoljniji, pokazalo je ekskluzivno istraživanje Nacionalnog indeksa.

Rezultati su dosita poražavajući: u Hrvatskoj gotovo 60 posto građana ne vidi budućnost za sebe i svoje bližnje, 75 posto ih smatra da političke stranke ne rade u interesu građana, 44 posto ih kaže da Hrvati lažu, 47 posto da su pohlepni, a 48 posto da su zavidni.

Zanimljivo je da građani ne vjeruju ni sami sebi. Istraživanje, naime, pokazuje kako građani smatraju da samo 16 posto Hrvata govori istinu, a da ih je pošteno tek 25 posto. Drugim riječima, proizlazi da su 84 posto Hrvata lažovi, a da ih je nepošteno 75 posto.

Posedbo je zabrnjavajuća činjenica da je istraživanje poakazalo veliki pad povjerenja građana u odnosu na prošlu godine. Prošle godine, naime, “samo” 45 posto građana nije vidjelo budućnost za sebe i svoje bližnje, a danas je takvih čak 59 posto.

Politolog Nenad Zakošek smatra kako to pokazuje da se razina povjerenja u državu i Vladu smanjila unatoč velikim očekivanjima pred prošlogodišnje parlamentarne izbore, kao i da su zapravo građani sve nezadovoljniji jer se efekt promjene vlasti na bolje još ne vidi.

Vladi su ispitanici dali vrlo nisku ocjenu zadovoljstva, 2,36 na skali od 1 do 5, čak 64 posto ih je iskazalo i potpuno nezadovoljstvo prilikama u Hrvatskoj za pristojan život, a 65 posto ih je potpuno nezadovoljno i načinom na koji vlast upravlja prirodnim bogatstvom zemlje.

Drugi dio istraživanja NIS-a bavio se stavovima o Hrvatima, koji su pokazali da ispitanici za razliku od nepovjerenja u državu, vlast i stranke još uvijek imaju visoko povjerenje u osobe u svojoj radnoj i privatnoj okolini, njih 43 posto. To je znanstvenica s Instituta Ivo Pilar Ljiljana Kaliterna Lipovčan objasnila logičnim i pozitivnim, jer povjerenje je ono što ljude vodi naprijed i u suradnju s nekim, ali je kazala i da bi bilo važno da država učini nešto da stekne veće povjerenje građana jer se tako gradi sretno društvo.

Komentirajući visoke postotke iz ocjena ispitanika za zavist, laganje i pohlepu kao oznake Hrvata, psihijatar Veljko Đorđević kazao je da ga to ne čudi jer u Hrvatskoj postoji, kako kaže, patološka zavist odnosno jal kod građana na bilo kakav pozitivan rad nekog drugog. Skloni smo, kaže, i da eliminiramo ili usporavamo sposobne, propulzivne i uspješne, jer predstavljaju opasnost za nesposobne.