U svibnju Hrvatska imala inflacija od 3,9 posto, najvišu u posljednje tri godine

U svibnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile veće za 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije u više od tri godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema podacima DZS-a, u svibnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na travanj za 1,7 posto, dok su u odnosu na svibanj prošle godine porasle za 3,9 posto.

To predstavlja daljnje jačanje inflacije , s obzirom da je u travnju iznosila 2,6 posto na godišnjoj razini. To je ujedno i najviša razina inflacije od travnja 2009. godine, kada je također iznosila 3,9 posto.

U anketi Hine pet makroekonomista očekivalo je manji rast potrošačkih cijena, u prosjeku za 3 posto na godišnjoj razini.

“U svibnju je nastavljeno intenziviranje rasta potrošačkih cijena u skladu s poskupljenjem električne energije i plina u svibnju te povećanjem stope PDV-a u ožujku. U odnosu na travanj, rastu cijena najviše su pridonijele cijene električne energije i plina, koje su porasle za 19,8, odnosno za 22 posto”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.