Tihić: Mislim da će biti potrebna rekonstrukcija Vlade FBiH

Glavni kamen spoticanja u formiranju državne vlasti, smatre Tihić, bio je pokušaj SDP-a da dosadašnji sistem načina formiranja vlasti isključivo na etničkom principu na neki način transformiše u građanski princip, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Tihić je bio gost premijernog izdanja talk showa “Petkom sa Nikolinom Veljović“ na TV1. Govorio je o novom sazivu Vijeća ministara BiH, odnosima sa SDP-om, rekonstrukciji Vlade Federacije, odgovornosti EPBiH za aktuelno stanje u termoelektranama, lokalnim izborima u Srebrenici, Statutu Mostara i brojnim drugim političkim pitanjima…

Novo Vijeće ministara dobra je vijest, smatra Tihić i napominje kako je još prošle godine tvrdio da ćemo novo Vijeće ministara BiH dobiti kada neki političari sazriju. “Mi u SDA smo za ovakvo rješenje bili spremni još prošle godine”, kaže Tihić.

Odgovorajući na pitanje hoće li biti rekonstrukcije Vlade FBiH, Tihić kaže: “To ne treba biti tabu tema. Ni jedna Vlada svoj mandate nije završila u istom sastavu. Već je vrijeme pokazalo da neki ministri nisu zadvoljili u svom radu. Mislim da će biti potrebna rekonstrukcija Vlade FBiH kada su u pitanju određeni resori.”

Dodao je da će, bez obzira na rekonstrukciju, u Vladi Federacije BiH sigurno biti SDA i SDP. [Hrvatska-rijec.com]