Ako Hrvatska ne zatraži izručenje, Francuzi će osloboditi bivšeg “škorpiona”

Bivši pripadnik paravojne jedinice “Škorpioni” Milorad Momić, osumnjičen za sudjelovanje u ubojstvu Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, bit će slobodan građanin ako Hrvatska ne zatraži njegovo izručenje, stoji u obavijesti koju je Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava dobio od svojih francuskih kolega.

U obavijesti se ističe da Momić sada ima francusko državljanstvo, ali da je ranije imao hrvatsko.

“Ukoliko Republika Hrvatska ne zatraži njegovo izručenje ili ga ne odobri zemljama u regiji (Srbija i Bosna i Hercegovina), na čijim su teritorijima ‘Škorpioni’ zločinački djelovali, Momića će francuske vlasti osloboditi za 6 dana”, stoji u priopćenju HHO-a koje potpisuje predsjednik te udruge Ivan Zvonimir Čičak.

Momić je u ponedjeljak, 31. siječnja, uhićenen u francuskim Alpima. Za njime je Srbija izdala međunarodnu tjeralicu zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvima srebreničkih Bošnjaka 1995. Konkretno, za njim se tragalo zbog sumnje da je u selu Trnovo, u srpnju 1995., sudjelovao u strijeljanju šest bošnjačkih civila iz Srebrenice, među kojima su bila tri maloljetnika.

Zbog tog zločina četvorica pripadnika “Škorpiona” osuđena su 2007. godine u Srbiji na ukupno 50 godina zatvora.

Momić je u Francuskoj živio pod imenom Guy Monier, koristeći se lažnim dokumentima.

Srbijanska ministrica pravde Snežana Malović dan nakon Momićeva uhićenja najavila je da će Srbija tražiti njegovo izručenje te da će odgovarajući zahtjev biti upućen u zakonskom roku.