Gradonačelnik Trebinja: Jednostrana isprika Dubrovniku ne dolazi u obzir

Dobroslav Ćuk, načelnik općine Trebinje, ponovio je da se Trebinje nikada neće jednostrano ispričati Dubrovniku za ratna događanja, nego u obzir dolazi samo obostrana isprika.

“Obostrana isprika da, jednostrano ne. Ne prihvaćamo da je Trebinje bilo agresor u ratu, a Dubrovnik žrtva, nego su nesretno stradali i jedni i drugi u ratu koji je projektiran daleko i od jednog i drugog grada”, izjavio je Ćuk agenciji Srna.

Ćuk je tako reagirao na jučerašnju izjavu gradonačelnik Dubrovnika Andra Vlahušića, koji je rekao da Ćukova ranija izjava o obostranoj isprici sramotna.

Cijelu priču o odnosima između Dubrovnika i Trebinja inicirao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u BiH Jonathan Moore, izjavivši da bi američka veleposlanstva u BiH i Hrvatskoj trebala tijesno surađivati na pitanju pomoći u normalizaciji odnosa između ova dva grada.

Na tu se izjavu nadovezao Ćuk: “Mi i dalje mislimo kako je, na žalost, s obje strane bilo agresije, nevinih žrtava i materijalne štete! No, tu odgovornost ne mogu ponijeti ni Dubrovčani ni Trebinjci jer se ratna situacija odvijala mimo volje i jednih i drugih.”

Komentirajući Ćukovu skandalozan istup, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je da zbog ovakvih izjava Dubrovnik s Trebinjem još dugo neće razvijati nikakve odnose.

“To je u najmanju ruku skandalozno i uvredljivo. Nažalost, odnosi koji su prije 20 godina počeli s granatiranjem Dubrovnika, očito se niti nakon 20 godina netko ne može dozvati pameti”, izjavio je Vlahušić.