HNV podržao Plarformu i njezine potpisnike

Hrvatsko narodno vijeće BiH s poduprlo je Platformi koju su potpisale četiri stranke – SDP, SDA, HSP i NSRB. “Dajemo podršku Platformi koja je korisna za formiranje vlasti u Federaciji i na razini države”, kazao je predsjednik HNV-a BiH Luka Markešić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

HNV potporu ne daje paušalno, nego smatra da je Platforma za početak dobra i sada je treba dotjerivati, rekao je Markešić, stičući da HNV nije stranački opredijeljen ni za SDP ni za druge stranke.

Član HNV-a BiH Ivo Komšić je kazao da je u javnosti nametnuta lažna dilema da li jedna grupacija stranaka ili druga grupacija.

Interes HNV-a je, po njegovim riječima, otkloniti neravnopravnost Hrvata i drugih, “jer nisu samo Hrvati neravnopravni“. Neravnopravni su svi narodi tamo gdje su manjinski u lokalnim zajednicama, u županijama i općinama.

“Nama je prihvatljivija Platforma koja je ponuđena upravo zato što ona pokušava otkloniti neravnopravnost. Oni predlažu potpunu ravnopravnost i paritet u izvršnim organima. Zašto bi to bilo neprihvatljivo nekome“, kazao je Komšić.

Nama je to, dodo je, prihvatljivije od HDZ-ovog rješenja neravnopravnosti kroz treći entitet.