Americi prijeti uragan 'povijesnih razmjera'

Meteorolozi očekuju da će uragan Irena, za koji neki tvrde da će imati ‘povijesne dimenzije’, proći područjem u kojem živi oko 65 milijuna Amerikanaca. Izvanredno je stanje proglašeno u Sjevernoj Karolini, Virginiji, Marylandu, New Jerseyu i New Yorku. Glasnogovornik američkog Crvenog križa Chris Osborne javio se u program Glasa Amerike s obale Sjeverne Karoline, prve točke na američkom kopnu koju će – vjerojatno – pogoditi Irena.

“Uragan bi mogao pogoditi cijelu istočnu obalu. Crveni je križ pripremio nekih 200 vozila za krizne situacije kao i stotine svojih volontera. Pratimo razvoj situacije iz sata u sat” – rekao je predstavnik Crvenog križa.

Predsjednik Barack Obama ponovio je upozorenje meteorologa da se Istočna obala Sjedinjenih Država, od Sjeverne Karoline pa do Nove Engleske, treba pripremiti za najgore – što, u najmanju ruku, znači za prekid struje i za poplave. Evo što je o nadolazećem nevremenu s predstavnikom američkog Crvenog križa razgovarao Sean Maroney.

Crveni križ preporučuje svima da nabave određene potrepštine – poput baterija i ručne svjetiljke. Svako bi kućanstvo trebalo imati plan evakuacije te pratiti što poručuju lokalne vlasti. Crveni križ, kaže Chris Osborne, ‘očekuje najgore, a nada se najboljem’.
“Dobro je to što se uragan kreće razmjerno polako. Zbog toga imamo više vremena za pripreme” – rekao je Osborne.

Uragan Irena je druga prirodna nepogoda koja je zadesila istočni dio Sjedinjenih Država u manje od tjedan dana. Podsjetimo, u utorak je u tom području bio potres, najjači u više od stotinu godina. Iako su u potresu jačine 5.8 štete bile male, mobiteli u Washingtonu satima nisu radili – zbog preopterećenosti veza.

Bez obzira na to, Crveni križ upućuje građane da prate situaciju putem interneta i da koriste mobitele. “Svjesni smo da veza na mobitelu u takvoj situaciji nije možda uvijek najbolja. Ali, mobitel je još uvijek najbolji način da se sa Crvenim križem uspostavi veza” – kaže Chris Osborne.

Uragan Irene je prvi uragan koji ozbiljno prijeti Sjedinjenim Državama u posljednje tri godine. Direktor američke Agencije za krizne situacije očekuje da nevrijeme ovog vikenda neće samo pogoditi obalu, već – kako je rekao – i dobar dio unutrašnjosti. Zbog poplava i jakog vjetra, padat će stabla – a zbog toga će često biti prekinuta struja.

Izvor: Glas Amerike