Američko zrakoplovstvo stvara afganistansko ratno zrakoplovstvo

Micah West, časnik američkog vojnog zrakoplovstva jedan je od tri Amerikanaca koji pomaže u obuci afganistanskih pilota na jugu zemlje. Njih trojica su članovi 738. zrakoplovne ekspedicijske savjetodavne grupe, koja radi na izgradnji afganistanskih zračnih snaga, koje su nužne da bi se Afganistan sam mogao brinuti o svojoj obrani.

“Trebate kompetentne pilote helikoptera zbog načina na koji je ta zemlja izgradjena, ima jako malo infrastrukture, ima samo jedna velika cesta koja vijuga kroz zemlju i koja je očito lagana meta.”

Prije svakog leta zrakoplovci razgovaraju o planu sa svojim afganistanskim kolegama, uz pomoć prevoditelja. Amerikanci kontroliraju mnoge od vojnih aerodroma a instruktori žele usaditi istu letačku kulturu kakva je u Sjedinjenim Državama. Još jedan važan element jest obuka medicinskog osoblja.

Američki časnik David Lara radi na obuci novih regruta, te procjenjuje njihovu razinu medicinskog iskustva.”Medicinsko je osoblje jako važno za moral vojnika na terenu koji se neće boriti sa 100 posto svoje snage, ako se boje da nitko neće doći po njih u slučaju ranjavanja. Ovako kad znaju da helikopteri s medicinskim osobljem dolaze po njih, to je velik podstrek njihovoj borbenoj spremi.”

Lara pokušava održati pozitivan ton obuke i ohrabruje vojnike na svakom koraku. Časnik afganistanske vojske Bahar Jawazjani je pripadnik zračnih snaga vec četiri godine, i nakon šest mjeseci rada s Larom preuzeo je vodeću ulogu u obuci svojih sunarodnjaka.

On kaze da se bori za svoju zemlju vec dugo vremena, da se pridružio vojsci da bi pokusao pomoći te da je tako postao član medicinskog osoblja. Za sada ovo je jedina mentorska jedinica u Kandaharu za afganistansko vojno zrakoplovstvo.

Program u trajanju od 18 mjeseci je za sada ograničen samo na helikopterske jedinice, no plan je da se u budućnosti proširi i na zrakoplove. Američka vojska drži ove programe ključnim za dugoročni uspjeh afganistanske vojske kao i samog Afganistana.

Izvor: Glas Amerike