Amerika nezadovoljna nagodbom beogradskog suda s košarkašem Kovačevićem

Američka vlada kritizira izvansudski dogovor dogovor o priznanju krivice do kojeg je beogradski sud došao u slučaju srbijanskog košarkaša Miladina Kovačevića koji je prije dvije godine pretukao u Sjedinjenim Državama jednog mladića gotovo na smrt.

Prema tom izvansudskom dogovoru, optuženi Kovačević priznaje krivicu u zamjenu za smanjenu zatvorsku kaznu od dvije godine i tri mjeseca. Ukoliko bi mu se održalo suđenja Kovačević bi mogao dobiti i do osam godina zatvora.

Glasnogovornik State Deprtmenta, P.J. Crowley je izjavio da je kazna isuviše blaga za ozljede koje je Miladin Kovačević nanio američkom student Bryanu Steinhaueru, koji se dugo nalazio u komi. Kovačević je igrao košarku na jednom sveučilištu u saveznoj državi New York kada je brutalno pretukao znatno slabijeg Steinhauera.

Iz Amerike je pobjegao uz pomoć lažnih dokumenata koje su mu osigurala dvojica bivših srbijanskih diplomata iz New Yorka.

Pod pritiskom američke vlade, uključujući i državnu tajnicu Hillary Clinton, srbijanska vlada je platila 900 tisuća dolara odštete obitelji Bryana Steinhauera te je pristala da se Kovačeviću sudi u Beogradu.

Izvor: Glas Amerike