U Dubrovniku predstavljen prvi putnički brod na hibridni pogon, izgrađen je u Hrvatskoj

Foto: Grad Dubrovnik

Brod “Lacroma”, prvi hibridni putnički brod izgrađen u hrvatskom brodogradilištu, koji će povezivati Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom , predstavljen je danas u luci Gruž uz otvorenje nove brodske linije Gruž-Trsteno-Lokrum.

Gradonačelnik Mato Franković u svom je obraćanju naglasio tri pojma koja, rekao je, najbolje dočaravaju današnji događaj, objavio je Grad Dubrovnik na svojoj Facebook stranici.

Foto: Grad Dubrovnik

“Ti pojmovi su – održivost, prvi i europski fondovi jer odražavaju naš rad i nastojanja u posljednjih šest godina i ono na čemu temeljimo upravljanje”, rekao je gradonačelnik podsjetivši kako je Dubrovnik prvi hrvatski grad koji je u upravljanje turizmom uveo postulate održivosti i uspješno ih primjenjuje.

Podsjetio je kako se ova gradska uprava 2017. odlučila za maksimalno korištenje dostupnih fondova Europske unije s ciljem poboljšanja kvalitete života svojih građana. Zahvalio je svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, ujedno imenovana kumom broda, kazala je, između ostalog, da se nabavka hibridnog broda Lacroma s inauguracijom novog turističkog proizvoda izravno naslanja na strateški projekt Grada Dubrovnika “Poštujmo Grad” jer utječe na disperziju gostiju.

Karakteristike hibridnog katamarana “Lacroma”:
– dug je 15 metara,
– kapaciteta je 50 putnika i posada,
– maksimalne brzine do 189 čvorova,
– prilagođen je osobama s invaliditetom
– prvi hibridni putnički brod hrvatske proizvodnje
– izgrađen je u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici
– za sada će brod ploviti od petka do nedjelje
– JU Rezervat Lokrum objavila je kako je ovaj vikend vožnja brodom besplatna za građane.

Brod je izgrađen i nabavljen u okviru projekta “Povijesni vrtovi dubrovačkog područja”, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Naručitelj izgradnje je Rezervat Lokrum – Lokrum Reserve.