Apel 148 intelektualaca za funkcionalnu multietničku BiH

Na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” u nedjelju je bilo riječi o Apelu bh. intelektualaca za podršku Bosni i Hercegovini. O Apelu su govorili Vladimir Premec, Muriz Osmanagić i Dejan Milošević.

Apel su potpisali sveučilišni profesori, znanstvenici, književnici i umjetnici iz zemlje i dijaspore te ga uputili članicama UN-a, NATO-a, OESS-a, zemljama članicama Europske unije, Europskom parlamentu, Vijeću Europe, europskim povjerenicima, SAD-u, Japanu, Organizaciji islamske konferencije, Brazilu, Ruskoj Federaciji, Indiji, Kini, Upravnom odboru PIC-a i OHR-u. Potpisalo ga je 148 intelektualaca iz zemlje i dijaspore, a njime se traži ubrzana obnova cjelovite, multietničke, funkcionalne, održive, prosperitetne i europske države, jednakopravnih građana i ravnopravnih naroda, demokratske Bosne i Hercegovine.

Potpisnici se zalažu za donošenje novog ustava jer smatraju da je zaustavljanje rata gotovo jedino pozitivno dostignuće Daytonskog sporazuma, a da su svi kasniji događaji pokazali izostanak uspostave BiH kao funkcionalne demokratske države.

“U prilog našoj konstataciji o neodrživosti ovakvog stanja govori ocjena Europskog suda za ljudska prava prema kojoj je ustavni sistem u Bosni i Hercegovini diskriminatorski i protivan Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.To znači da su neophodne korjenite promjene odnosno ponovna izgradnja cjelovite, multietničke, funkcionalne i evropska države Bosne i Hercegovine koja je ‘strateški i brutalno razorena’ u Daytonskom sporazumu”, navodi se u Apelu.

Među inicijatorima apela su Jakob Finci, Jure Galić, Tarik Haverić, Tomislav Išek, Milorad Krunić, fra Luka Markešić, Dejan Milošević, Nedžad Mulabegović, Muris Osmanagić, Branislava Peruničić, Vladimir Premec, Sretko Radišić i Abdulah Šarčević.