Ban Ki-moon u Hrvatskoj: Bili ste u vrtlogu nemira, sada pomažete drugima

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon stigao je u sklopu turneje po zemljama jugoistočne Europe. Povod je 20. obljetnica neovisnosti i primanja u članstvo UN-a bivših jugoslavenskih republika koje su ranih 90-ih godina prošlog stoljeća postale punopravne članice zajednice slobodnih naroda i država svijeta.

U Zagreb je doputovao iz Ljubljane, zajedno sa zamjenikom za politička pitanja Jeffreyem Feltmanom te najviše pozicioniranim Hrvatom u UN-u, pomoćnikom za ljudska prava Ivanom Šimonovićem.

Prvog dana boravka u Hrvatskoj glavni tajnik UN-a je u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici održao predavanje u povodu 20. obljetnice hrvatskog članstva u UN-u.

“Čestitam vam na dvadesetoj godišnjici članstva u UN-u! Bilo je to osobito putovanje. Hrvati su teškom borbom ostvarili svoj san o neovisnosti. Kada je Hrvatska postala članica Ujedinjenih naroda, u njoj je djelovalo pet različitih mirovnih misija UN-a. Velik je dio zemlje bio zahvaćen sukobom. Danas Hrvatska šalje svoje postrojbe u svijet. Prije 20 godina stotine tisuća Hrvata ovisile su o pomoći izvana. Danas Hrvatska pomaže potrebitima. Prije dva desetljeća Hrvatska je bila u vrtlogu nemira. Danas Hrvatska pomaže drugim zemljama i narodima u upravljanju demokratskom tranzicijom”, rekao je, među ostalim, Ban Ki-moon.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda izjavio je i da je vrlo razočaran ishodom jučerašnjeg glasovanju u Vijeću sigurnosti UN-a o Siriji. “Pozivam cijelu međunarodnu zajednicu, a posebno članice Vijeća sigurnosti, da budu jedinstveni o upotrijebe sva sredstva predviđena poveljom UN-a. Vijeće sigurnosti mora preuzeti kolektivnu odgovornost i poduzeti kolektivnu akciju”, istaknuo je u govoru u Staroj gradskoj vijećnici.

Upitan podsjeća li situacija u Siriji na stanje u BiH prije rata, Ban Ki-Moon je odgovorio da je Sirija jedinstven slučaj, ali zajedničko je kršenje ljudskih prava, koja su univerzalna i fundamentalna. “Vi na Balkanu to ste iskusili, ljudi na Bliskom istoku i u Burmi to su iskusili. Ne samo Vijeće sigurnosti i UN, svi smo odgovorni za ono što se događa”, rekao je glavni tajnik te svjetske organizacije.

Priznao je da UN i međunarodna zajednica nisu ispunili ono što su od njih očekivali stanovnici Srebernice, gdje su snage bosanskih Srba 1995. godine počinile genocid nad lokalnim muslimanskim stanovništvom.

Slijedi posjet Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” u čast Andrije Štampara, jednog od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i prvog predsjednika Opće skupštine WHO-a u Ženevi 1948. godine. Potom će se u prostorijama UN-a u Zagrebu sastati s osobljem UN-ovih agencija u Hrvatskoj.

Predstavnica UN-a u Zagrebu Louisa Vinton potkraj svibnja podsjetila je na riječi glavnog tajnika da je aktivan doprinos Hrvatske u UN-u daleko nadmašio njezinu veličinu.

“Njezin uspješan obrat od zemlje koja je primala međunarodnu pomoć do zemlje koja je pruža drugima nevjerojatno je postignuće”, rekla je Vinton, citirajući glavnog tajnika na proslavi 20. obljetnice ulaska Hrvatske u UN.

Ban Ki-Moon će, na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, večeras otputovati na Brijune. Ondje će se sutra sastati s hrvatskim državnim vrhom.

Hrvatska je u Ujedinjene narode primljena 22. svibnja 1992. aklamacijom Opće skupštine, nakon što su je prethodnih mjeseci priznale mnoge države, među ostalima sve tadašnje članice EU-a, Rusija i SAD, javlja Hina.