Hrvatska pošta izdala marku u povodu Papina posjeta

Hrvatska pošta će 4. travnja pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku “Pohod Svetog Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj“. Marka je izdana u povodu posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj, koji će biti 4. i 5. lipnja. Motiv na marki je fotografija pape Benedikta XVI. na inauguracijskoj propovijedi 19. travnja 2005. na Trgu sv. Petra u Rimu, koju je snimio Reutersov fotograf Kai Pfaffenbach. Za grafičku obradu zaslužna je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora.

Nominalna vrijednost je 3,10 kn što odgovara poštarini za pismo u unutarnjem prometu do 50 grama, kao i za razglednicu u međunarodnom prometu. Marka je tiskana tehnikom višebojnog ofsetnog tiska u arčiću od 9 maraka i u nakladi od 500.000 primjeraka, a u ovom izdanju je i prigodna omotnica prvoga dana (FDC). U Poštanskom ured 10101 Zagreb žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. travnja 2011. godine.

Ovim izdanjem prigodne poštanske marke Hrvatska pošta nastavlja s obilježavanjem pastoralnih pohoda Svetog Oca našoj zemlji. Dosad su na ovaj način obilježeni posjeti Hrvatskoj Svetog Oca Ivana Pavla II. 1994., 1998. i 2003. godine, a ovogodišnje je četvrto takvo izdanje u povodu dolaska pape Benedikta XVI. Veliki je interes sakupljača maraka i filatelista za ovakva izdanja, pa ih Hrvatska pošta tiska u većoj nakladi nego što je to uobičajeno za prigodne poštanske marke, a dosadašnja tri izdanja su rasprodana.

Hrvatska pošta u 20-godišnjem razdoblju svog izdavačkog opusa tiskala je 812 poštanskih maraka. Od tada do danas na poštanskim markama prikazali smo brojne motive u izvanredno širokom rasponu. Svaku smo marku pomno odabrali rukovodeći se imperativom kvalitete stvarajući time trajnu vrijednost i doprinos hrvatskoj kulturi i društvenom životu uopće. Hrvatska pošta za svoje marke upravo zato već godinama dobiva najviša međunarodna priznanja i nagrade. [kta]