Bosna i Hercegovina predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a

Od 1. siječnja Bosna i Hercegovina predsjedava Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda. Što očekuje BiH na čelu utjecajnog Vijeća, u kojem će u iduće dvije godine kao nestalna članica biti i Njemačka, pitanje je kojim se bavi Deutsche Welle.

Jednomjesečno predsjedavanje Vijećem sigurnosti od 1. do 31. siječnja 2011. za neke je sasvim rutinska, gotovo “tehnička stvar”, s obzirom da je BiH u proteklih 12 mjeseci obavila već pola dvogodišnjeg mandata, kao jedna od 10 nestalnih članica, u ovom 15-članom, najvažnijem tijelu Ujedinjenih naroda.

Za druge je to pak, gotovo znak “planetarne pravde”, znajući kroz što je sve ova zemlja prošla u razdoblju od 1992. do 1995, kada je bila skoro rekorder među svim drugim zemljama koje su se našle na dnevnom redu Vijeća sigurnosti: Samo u tom razdoblju, VS je o BiH usvojio preko 70 rezolucija. Uostalom, i danas, 15 godina poslije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, BiH se kao i Libanon (druga nestalna članica Vijeća sigurnosti sa istovjetnim mandatom, do kraja 2011.) – nalazi kao povremeni predmet promatranja ovog tijela, što joj proceduralno, pa čak ni politički ne smeta da bude članica ili zemlja koja predsjeda Vijećem.

Visoki namještenik Političkog odjela UN-a, u New Yorku, Sarajlija dr. Darko Močibob, za Deutsche Welle kaže, da predsjedavanje BiH Vijećem sigurnosti doživljava i sasvim osobno.“Za mene ovaj događaj ima posebno značenje. Kao netko tko je počeo raditi za UN, zapravo za Unprofor u Sarajevu 1993. godine, kad je Bosna bila “slučaj”, za mene ovo ima posebno značenje. Jer, sada, Bosna od “slučaja” – od prije nepunih 15-ak godina – postaje predsjedavajuća Vijeća sigurnosti. To sigurno govori o promjeni situacije u BiH, u pozitivnom smislu. Istovremeno – to za Bosnu predstavlja veliku obvezu“, rekao je Močibob.

Da predsjedavanje Vijeću sigurnosti UN-a, koje još od doba takozvanog Hladnog rata nazivaju “svjetskom vladom”, nije nimalo jednostavan posao, svjestan je očito i šef Misije BiH u Vijeću sigurnosti, veleposlanik Ivan Barbalić.

Barbalić je između ostalog govorio o redoslijedu prioriteta – globalnih kriznih žarišta, koje će mu poput “vrućeg krumpira”, biti u rukama u slijedećih mjesec dana. Sve to nije umanjilo njegov vidljivi optimizam; on je siguran, kako je potvrdio – da će u tom razdoblju “sve biti u redu”.

“U Vijeću smo već godinu dana i ovo je vrhunac našeg rada. Predsjedavanje je jedan izazov kako za našu Misiju, tako i za Ministarstvo (Vanjskih poslova BiH) i Predsjedništvo. Već nekoliko mjeseci se pripremamo za taj zadatak, i vjerujem da ćemo ostvariti ono što se od nas očekuje. U svakom slučaju, ja vjerujem da ćemo uraditi dobar posao i također vjerujem da će siječanj proći bez nekog većeg stresa”, kaže Barbalić.

No, kako Bosna i Hercegovina ipak, još nije sasvim politički sređena zemlja – mnogi još uvjek strepe kako će sve to proteći, napominje Deutsche Welle.

Cijelo vrijeme predsjedavanja BiH diplomati u New Yorku imat će do u detalje razrađen plan i dnevni red, koji je pripremilo tajništva Ujedinjenih naroda. Stoga valja računati na dobro uhodanu institucionalnu rutinu. Svoju su podršku najavile i druge zemlje članice VS-a, koje u svemu imaju dugogodišnje iskustvo.

To ipak ne znači da ne treba ostati stalno budan zbog nepredvidljivih događaja na mnogim svjetskim merdijanima kaže dr. Močibob.

“Dosta toga se može pripremiti unaprijed i tu postoji dosta rutine, to je točno. Međutim, nikad se ne zna što će se dogoditi u svijetu i kakva kriza može nastupiti. Vrlo je čest slučaj da se tijekom predsjedavanja jedne zemlje dogode krize, i to traži brzo reagiranje, brze konzultacije. U takvim slučajevima, predsjedavajući igra odlučujuću ulogu da brzo sazove Vijeće sigurnosti, da usaglasi stavove i da pomogne donešenju odluka s što više ujedinjenih stavova”, kaže Močibob za Deutsche Welle.