Načelnik Bos. Grahova ni ove godine nije htio ukrasiti grad za katolički Božić

Načelnik Bosanskog Grahova Uroš Makić nije htio ni 2010. godine nakititi grad za katolički Božić, nego je to učinio tek pred Novu godinu. Budući da je načelnik Makić 2009. godine dao kititi grad tek 27. prosinca, vjerski, politički i kulturni predstavnici Hrvata Općine Bosansko Grahovo uputili su mu 20. prosinca 2010. zamolbu da grad okiti prije katoličkog Božića odnosno prije 25. prosinca “kako se ne bi ponovila situacija gdje su građani katoličke vjeroispovijesti diskriminirani”.

“Ovo obraćanje vjerskih, političkih i kulturnih predstavnika Hrvata Općine Bosansko Grahovo shvatite dobronamjerno te Vas podsjećamo da ste Vi Načelnik svih građana i da ste dužni jednako se brinuti i štititi sve građane ove Općine, a ne kao što ste se do sada javno deklarirali da ste načelnik jednog naroda. Na kraju želimo Vama i Vašim zaposlenicima sretnu i uspješnu Novu godinu i sretne Božićne blagdane”, stoji u pismu koje su potpisali župnik don Dražan Mirčić, predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Krešimir Sarić, predsjednik Općinskog odbora HDZ 1990 g. Toma Kokalović i predsjednik udruge “Don Juraj Gospodnetić” prof. Slavko Galiot.

Umjesto da iziđe u susret ovoj molbi, načelnik Makić je u svom odgovoru na ovu molbu naziva “upozorenjem/prijetnjom” navodeći da je za Srbe sv. otac Nikola (19. prosinca) “jedan od najznačajnijih svetaca” te dodaje: “Običaj je da se uoči Nikoljdana kod nas Srba okite kuće, grad, trgovi i sl., a niste naveli da nisam učinio to za naš veliki praznik, a ni vi niste ništa učinili da se to uradi”.

U njegovu dopisu dalje stoji kako je “za kićenje grada potrebna mehanizacija te da općina ne raspolaže takvom mehanizacijom”.

“Ja se javno deklariram kao Srbin te mi ne pada na pamet da se mijenjam jer sam ponosan na to, a nama su dobro poznati rezultati sa svih izbornih mjesta te me niko ne treba podsjećati ni ukazivati na moju dužnost i obaveze”, stoji u pismu načelnika Makića koji napominje da je spreman na sastanak i razgovor o svim pitanjima te svim građanima katoličke vjeroispovijesti zaželio sretne Božićne praznike.

Na novinarski upit, kada je okićen grad, načelnik Makić je odgovorio da je to učinjeno jučer, 30. prosinca, napominjući kako je za kićenje potrebna korpa na što mu je skrenuta pozornost da je korpa jednako potrebna i 30. prosinca kao npr. i 23. ili 24. prosinca.

Krivicu prebacuje na nespremnost gradske Elektrodistirubucije da besplatno dade mehanizaciju koju je potom angažirao iz Mrkonjić Grada.

U razgovoru s novinarom KTA istaknuo je kako je očekivao da predstavnici Hrvata iniciraju sastanak s njim na tu temu na što mu je rečeno kako je bilo za očekivati da on kao načelnik Općine inicira takav sastanak, ako je to smatrao potrebnim, nakon što je zaprimio molbu.

Krešimir Sarić je za KTA izjavio kako je riječ o običnim izgovorima te da je kićenje grada, za koje je nadležan načelnik, samo pokazatelj puno dubljih problema koji su uzrokovani stavovima načelnika Makića. [kta]