Članice EU-a provode stres-testove svojih nuklearki

Nakon nuklearne katastrofe u Japanu, šefovi država i vlada 27 zemalja članica dogovorili su iscrpno testiranje sigurnosti europskih nuklearnih elektrana. “Sigurnost atomskih centrala u Europi treba provjeriti pod hitno”, zatražio je predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy.

Dodaje da Europa želi postaviti najviše standarde nuklearne sigurnosti. Posebice susjedne zemlje Europske unije, ali i ostatak svijeta trebao bi se priključiti provjeravanju sigurnosti nuklearki.

U Europskoj uniji testiralo bi se 143 nuklearke, a u cijelome svijetu postoji gotovo 450 atomskih centrala. Njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da testovi u Europi moraju biti jedinstveni te da Europa mora izvući poruke iz zbivanja u Japanu.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je kako su za testiranje potrebni jasni i zajednički kriteriji, a uloga Europske komisije je da “uvjerljivo provede spomenuta testiranja nuklearki”. Europska komisija će predložiti da se testiraju sve nuklearke u Europi.

Kriteriji provjere odredila bi Europska komisija i Europska skupina za reguliranje atomske energije (ENSREG). Sama testiranja provodila bi nacionalna tijela u zemljama članicama EU-a, i ona bi dostavila rezultate Europskoj komisiji. Rezultate će vrednovati Komisija.

Francuski predsjednik Sarkozy, čija zemlja ima daleko najviše nuklearki u Europi (čak 58), najavio je da će Francuska zatvoriti svaku atomsku centralu koja ne prođe stres-test. [Vjesnik.hr]