“Pravo na samoodređenje ne smatramo otcjepljenjem od BiH”

“Sazivanje Hrvatskog narodnog sabora je, pak, ustavan i legitiman odgovor jednog konstitutivnog naroda. To dopušta i Ustav BiH koji u svojoj preambuli kaže kako BiH uređuju tri konstitutivna naroda, Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Hrvatski narod na to ima pravo i prema međunarodnim konvencijama, u prvom redu prema Međunarodnom paktu o političkim i građanskim pravima u kojem stoji kako narodi imaju pravo na samoodređenje. (…)
Naglašavam odmah, kako bi se izbjegle manipulacije, mi pravo na samoodređenje ne smatramo otcjepljenjem od BiH, nego upravo ostanak u BiH u kojoj će hrvatski narod biti ravnopravan. Ovime želimo reći u kakvoj BiH hrvatski narod želi živjeti. Mi smo u temelje ove države ugradili glas za nezavisnost i obranu od agresora, posebice početkom rata kada drugi to nisu mogli, smjeli ili htjeli. Ugradili smo u BiH i privremeni administrativno-teritorijalni aranžman HR Herceg-Bosnu. HNS će biti, prema tome, sastavljen od legitimno izabranih predstavnika Hrvata u svim organima vlasti, od općinske do državne razine, iz svih dijelova BiH i iz svih političkih opcija.
Osnivanje međužupanijskog i međuopćinskog vijeća, što bi HNS trebao usvojiti, također je ustavna kategorija koja će županijama omogućiti da štite svoje interese kako bi se suprotstavili nelegalnom preuzimanju nadležnosti od viših razina vlasti kako je to učinjeno 2001. godine nakon vlade Alijanse koja je nastupila oktroiranjem ustavnih amandmana Wolfganga Petritscha. Hrvati na ovo političko nasilje i državni udar odgovaraju ustavno. Taj odgovor neće biti jednokratan, nego kontinuiran sve dok se ne promijeni Ustav koji će izjednačiti hrvatsku poziciju s druga dva konstitutivna naroda. Kroz novi Izborni zakon Hrvati moraju moći birati svoje legitimne predstavnike u sve organe vlasti.”

Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990, u intervjuu “Oslobođenju”