Čović: "Dayton 2 ne može donijeti ništa dobro"

Svjedoci smo višemjesečne političke krize u Bosni i Hercegovini, osobito unutar Federacije BiH, gdje je razilaženje dvije stranke – SDP-a i HDZ-a Bosne i Hercegovine – rezultiralo stvaranjem dva politička bloka i formiranjem entitetske vlade u kojoj nema predstavnika najjače hrvatske stranke u toj zemlji, HDZ-a. U sred te krize predložena je međunarodna konferencija o BiH, nazvana Dayton 2.

Prijedlog je potekao od predsjednika bosanskohercegovačkog SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je tijekom ovotjednih razgovora s predstavnicima američke administracije u Washingtonu, iznio ideju o organiziranju međunarodne konferencije o BiH na kojoj bi se postigao dogovor o ustavnim reformama koje bi trebalo provesti kako bi se od BiH napravila funkcionalna država.

U manjem BiH entitetu, Republici Srpskoj, takav je prijedlog naišao na jednoglasno odbijanje, a zatražili smo i stav Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

“To nije realna varijanta. Mi moramo shvatiti da je BiH naš problem, da se međunarodna zajednica već umorila od BiH i naših političkih hirova, da mi moramo uvažiti činjenicu da u BiH žive tri naroda i da jednakost tri naroda i svih građana mora biti osnova budućeg ustava kojeg sami moramo koncipirati. Tako da se ja ne uzdam ni u kakve nove ‘daytone’ ili bilo kakve utjecaje izvana. Ja se apsolutno ne uzdam ni u kakve ‘daytone’, jer ničeg novog ne mogu donijeti. Ja apsolutno ne podržavam prijedlog Zlatka Lagumdžije o Daytonu 2, jer ničeg dobrog ne može donijeti”, izjavio je Čović.

Izvor: Glas Amerike