Na katoličkom groblju u Dolcu kod Travnika ekshumirano 10 osoba

Na lokalitetu katoličkog groblja u mjestu Dolac, općina Travnik, i danas je nastavljena ekshumacija koja je počela 1. travnja, a do sada su ekshumirane 32 osobe. Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je danas ekshumirano deset osoba i uglavnom je riječ o kompletnim posmrtnim ostacima. Danas je rađeno na tri lokacije.

Po njenim riječima, među ekshumiranim osobama nalazi se najmanje pet žena. Koštani uzorci za DNK analizu će biti uzeti na licu mjesta da bi se mogao utvrditi identitet žrtava.

“Istražitelji Instituta za nestale osobe zajedno s pripadnicima policije Kantonalnog MUP-a Travnik ekshumirali su ove žrtve s neobilježenih dijelova parcele, dakle nigdje nije bilo nadgrobnih obilježja, odnosno nadgrobnih spomenika, tako da se pretpostavlja da je riječ o žrtvama iz proteklog rata, ali konačnu riječ će dati DNK analiza“, kazala je Čengić.

U ponedjeljak je šefica banjolučkog ureda Instituta za nestale osobe BiH Milijana Bojić, govoreći o ekshumaciji na groblju u Dolcu, izjavila kako se pretpostavljamo da je riječ o “žrtvama srpske i hrvatske nacionalnosti koje su stradale u proteklom ratu”.

Na lokalitetu katoličkog groblja u Dolcu od 2006. godine do sada ekshumirano 58 žrtava – 2006. godine rađena je ekshumacija na ovom lokalitetu kada je ekshumirano 17 žrtava, 2009. ekshumirano je šest i 2010. tri žrtve.