Čović: Dvoentitetska BiH je neodrživa

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, za beogradsku je “Politiku” izjavio da je dvoentitetska BiH neodrživa i da neće preživjeti bez istinske ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda.

“Rješenje koje mi nudimo podrazumijeva uspostavljanje vlasti na tri razine, kroz četiri federalne jedinice sa sjedištem u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Federalna jedinica sa sjedištem u Mostaru bila bi sa hrvatskom nacionalnom većinom”, rekao je Čović.

Na konstataciju novinara “Politike” kako se stječe dojam da Čović i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić nemaju jednake stavove kada je riječ o prostoru koji bi obuhvaćala federalna jedinica s hrvatskom većinom, da Čović tvrdite kako je “RS neupitna”, dok Ljubić govori o “prekompoziciji cijele BiH”, predsjednik HDZ-a BiH je odgovorio: “Stavovi HDZ BiH i stranaka koje smo pozvali da potpišu sporazum o zajedničkom nastupu isti su, nema razlike ni oko teritorijalnog ustrojstva, kao ni oko institucionalnog.

Dodao je da bi federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom činila Posavina i srednja BiH, a sve ostalo je stvar pregovora sa predstavnicima Srba i Bošnjaka. “Svima je jasno da se Republika Srpska može transformisati isključivo voljom srpskog naroda i njegovih političara. A kako će na kraju izgledati teritorijalno ustrojstvo stvar je kompromisa i dogovora predstavnika tri naroda”, rekao je Čović.

Čović je naglasio da su osnove Washingtonskog sporazuma, koji su potpisali Hrvati i Bošnjaci, davno napuštene, te da su neki međunarodni dužnosnici vjerovali da mogu eliminirati uticaj hrvatskog naroda kao ravnopravnog u BiH.

Govoreći o izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Čović je rekao da tu ne može biti ništa sporno, kao što nije bilo ni prije četiri, odnosno osam godina kada su na to mjesto izabrani bošnjački, odnosno srpski predstavnik. “Nacionalna rotacija se mora nastaviti. Nastojanja SDP-a da tu funkciju prigrabi za sebe je zapravo pokušaj eliminiranja uticaja hrvatskog naroda na politički život u BiH”, naglasio je Čović.

SDP pokušava eliminirati predstavnike HDZ-a BiH iz vlasti, kao i 2000. godine, rekao je Čović, ističući da to nisu spekulacije.

“Zagovaranje programske koalicije SDP-a i Hrvatske stranke prava BiH je ismijavanje programskog načela kroz koji se prepoznaje nevjerodostojnost politike SDP-a. Praktično nemoguće je zanemariti volju 90 odsto hrvatskog biračkog tijela, a da vlast na svim razinama funkcionira. Teoretski jest moguće zloupotrijebiti `nakaradni` Izborni zakon, ali bi u tom slučaju počelo odumiranje izvršne vlasti u BiH”, istakao je Čović.

SNSD, HDZ 1990 i HDZ BiH povezuju slična razmišljanja o budućnosti BiH i razumijevanje duha BiH, rekao je Čović te dodao: “Uvjeren sam da će to uskoro razumijeti i bošnjački političari, kako bi se mogli konačno okrenuti europskoj budućnosti BiH.”