Radončić: Poštovati izbornu volju hrvatskoga naroda

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, u Sarajevu je, nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem, istaknu da se pri formiranju vlasti u BiH mora poštovati izborba volja hrvatskoga naroda.

Radončić je, naime, na zamolbu novinara da prokomentira SDP-ovu platformu izjavio da “izbornom pobjedniku nije lako, pogotovo ako ne bude do kraja poštovao izbornu volju hrvatskog naroda”, ističući da u spomenutoj platformi “hrvatski korpus nije adekvatno zastupljen”.

Izrazio je nadu da će u budućim razgovorima o vlasti hrvatska komponenta biti adekvatno zastupljena”, ističući da “hrvatski faktor” ima podršku SBB-a da ubuduće ne dolazi do majorizacije, da Hrvati sami biraju svog člana Predsjedništva BiH i da bude poštovana rotacija prilikom izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Hrvatski narod ima našu podršku i u smislu da se legitimna hrvatska volja ne može izbacivati iz vlasti. Ali, ovo nije adresa gdje se može pričati o trećem entitetu”, istaknuo je Radončić.

Ljubić je, istaknuvši da “ovaj potez SDP-a nije politički mudar”, rekao: “U ime 90 posto izbornog hrvatskog legitimiteta i u ime najmanje 95 posto hrvatskih građana u BiH, mogu reći da vlast u BiH neće biti formirana bez većinskog hrvatskog izbornog legitimiteta.”