Čović Inzku: Na čelu Vijeća ministara treba biti Hrvat

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Sarajevu s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU za BiH Valentinom Inzkom. Na jednosatnom sastanku je bilo riječi o aktualnim prilikama u BiH, s posebnim osvrtom na trenutačne probleme u funkcioniranju vlasti, predstojećim Općim izborima u BiH, izbornom programu i predizbornoj kampanji stožerne hrvatske političke stranke HDZ BiH, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Po povratku u Mostar Čović je izjavio kako je u razgovoru s Inzkom rekao da budući predsjednik državnog Vijeća ministara treba biti Hrvat, unatoč nekim najavama da bi tu dužnost mogao preuzeti predstavnik Bošnjaka. “Mjesto predsjednika Vijeća ministara treba pripasti Hrvatu, jer je riječ o čvrstom političkom dogovoru između stranaka iz triju naroda u BiH koji se ne smije narušiti. Time bi se poslala vrlo ružna poruka”, rekao je Čović u izjavi za medije.

Vijećem ministara sada predsjedava srpski dužnosnik Nikola Špirić, dok je prije njega predsjedavajući bio bošnjački predstavnik Adnan Terzić, a predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija u nekoliko je medijskih nastupa istaknuo da će preuzeti tu dužnost ako njegova stranka osvoji najveći broj glasova u BiH.

Čović je u razgovoru s Inzkom također istaknuo kako HDZ BiH vodi afirmativnu kampanju po stranačkom izbornom programu u kojem dominiraju strateški segmenti u područjima djelovanja HDZ BiH: pravna država, gospodarski sustav, socijalna odgovornost te novi Ustav BiH u kojem će hrvatski narod u BiH biti istinski ustavno jednakopravan s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Ustav Bosne i Hercegovine mora biti usklađen sa Europskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, te omogućiti uspostavu funkcionalnih i učinkovitih institucija države s ovlastima koje će omogućiti ubrzano pristupanje euroatlantskim integracijama (pristupanje Europskoj uniji i NATO-u), istaknuo je Čović.

Kada je riječ o predstojećim Općim izborima u BiH, Čović je rekao kako će HDZ BiH dobiti dvotrećinsku potporu hrvatskog biračkog tijela u BiH, da će ostvariti plan od 130.000 glasova i da se bez HDZ BiH neće moći formirati vlast u BiH.

U razgovoru s novinarima u Mostaru Čović je zamjerio SDP-u što ponovovo radi na tome da se bošnjačkim glasovima na hrvatsko mjesto u Predsjedništvu BiH postavi Željko Komšić. “Ako se želi graditi država po mjeri sva tri naroda, onda je u najmanju ruku nekorektno pokušavati bošnjačkim glasovima birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, rekao je Čović.