Zbog izbora, BiH čitavu godinu – ne živi

Za mjesec dana u Bosni i Hercegovini održat će se opći izbori, u petak je počela predizborna kampanja, ali u predizbornom ozračju zemlja živi već čitavu godinu. Zapravo, bolje bi bilo reći da BiH čitavu godinu – ne živi. Zamrli su, naime, svi pokušaji da se napokon postigne nekakav napredak u razgovorima o reformi daytonskog ustava, vlasti su digle ruke od ispunjavanja kriterija koje je Europska unija postavila kao uvjet za kandidaturu BiH.

Domaći se političari spomenutim temama ne bave jer “imaju pametnijeg posla” (predizbornog) i, naposljetku, jer su one odveć sklizak teren, a međunarodna zajednica čeka izbore jer očekuje (odnosno, nada se) da će izbori na vodeće pozicije “izbaciti” ljude koji će biti odlučniji u reformama i spremniji na kompromise.

Potvrdio je to i europarlamentarac Hannes Swoboda kada je u intervjuu našem listu, govoreći o mogućnosti da EU napokon ukine vize za građane BiH, rekao da treba pričekati rezultate izbora te da “nakon toga, kada parlament poduzme i podupre sve važne mjere, treba ukinuti vize”.Također, odgovarajući na pitanje može li, u vezi s listopadskim izborima, EU još nešto učiniti ili sada sve ovisi o posvađanim političkim elitama, Swoboda je rekao: “Trenutačno ne možemo učiniti ništa.

Treba pričekati i nadati se da će građani BiH, unatoč svim tendencijama prema vlastitim etničkim skupinama, na kraju birati tako da dođe do formiranja vlade koja će zastupati interese cijele zemlje.” BiH, uključujući i međunarodne strukture koje se njome bave, je, dakle, paralizirana, što i ne bi bio tako veliki problem kada bi bile utemeljene nade da će izbori doista dovesti do značajnog zaokreta.

Istina, predizborne ankete pokazuju da je na razini BiH te, osobito, na razini Federacije BiH oporba u znatnoj (relativnoj) prednosti, ali komplicirani izborni sustav i jednako kompliciran sustav vlasti, činjenica da je prednost oporbe relativna, da u Republici Srpskoj sadašnja garnitura, na čelu s aktualnim premijerom Miloradom Dodikom, gotovo sigurno ostaje na vlasti, ne jamče da će sadašnja oporba uopće biti u prilici načiniti neki zaokret. Osobito po pitanju ustavnih promjena, budući da vodstvo RS-a – tko god da odnese izbornu pobjedu u tom entitetu – neće pristati ni na kakve promjene koje bi oslabile poziciju entiteta.

Pa će se na kraju pokazati kako su izbori bili samo dobar izgovor da se rješavanje “neodgodivih” problema odgodi za “bolja vremena”. [Ivan Šabić / Vjesnik]