Dalaj Lama najavio povlačenje

Na 52. godišnjicu ustanka protiv okupacije Tibeta, tibetanski duhovni vođ Dalaj Lame objavio je da namjerava napustiti mjesto političkog lidera tibetanske vlade u izbjeglištvu. Vijest u mnogi u svijetu dočekali kao neočekivanu i s iznenađenjem, iako je naznaka za to bilo. U razgovoru za CNN potkraj prošle godine Dalaj Lama je naime kazao da “misli kako će u mirovinu u sljedećih šest mjeseci”.

U obrazloženju svoje odluke navodi da je dugi niz godina tvrdio kako Tibetanci trebaju vođu koji je službeno izabran. “Sada je vrijeme da se s riječi prijeđe na djela”, kaže Dalaj Lama.

Napuštanjem političke uloge Dalaj Lama će ostati tibetanski duhovni vođa, ali daljnji slijed događaja nitko u ovom trenutku ne zna. Tibetanski parlament u egzilu počet će zasjedanje 14. ožujka, a očekuje se da će biti predložene izmjene i dopune Povelje Tibetanaca u egzilu.

Vijest o povlačenju Dalaj Lame dočekana je u Kini s nevjericom. “Dalaj Lama često je u zadnjih nekoliko godina govorio o povlačenju. Vjerujem da je riječ o obmani čija je svrha dovesti međunarodnu zajednicu u zabludu”, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu. Za službeni Peking tibetanska vlada u egzilu je ilegalna politička organizacija koju nitko u svijetu ne priznaje. Dalaj Lama je za kinesku službenu politiku separatist, koji ne želi mirne i konstruktivne odnose u Tibetu.

Guverner Tibeta, kojeg postavlja Peking, smatra da Dalaj Lama, četrnaesti po redu duhovni vođa Tibeta, nema pravo izabrati svog nasljednika, nego da se mora slijediti vjerska tradicija.

Dalaj Lama napustio je Tibet 1959. godine, nakon nemira i neuspjele pobune protiv kineske vlasti. Bilo je niz spekulacija pod kojim je okolnostima Dalaj Lama otišao iz Kine, a po nekima su mu upravo kineske vlasti omogućile odlazak. U izbjeglištvu u Indiji nastojao je i dalje imati dominantan utjecaj na Tibet, a najčešće je bio u konfliktu s vlastima u Pekingu.

Dobio je i Nobelovu nagradu za mir, a u svijetu je izrazito cijenjen kao duhovni vođa i na neki način i politički lider koji mirno zagovara prava Tibeta za “funkcionalnom autonomijom”. Kinezi ne žele uopće razgovarati o mogućoj autonomiji, a nisu dopuštali ni povratak Dalaj Lame u Tibet, smatrajući da bi to izazvalo nemire.